Ο Ερασιτέχνης εκεί που του αξίζει!

Πέρσι ήταν το ανδρικό βόλλεϋ. Φέτος, το γυναικείο μπάσκετ. Αρχίζει να δημιουργείται ένα μοτίβο που σκορπίζει χαρά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, εμπλουτίζει την ιστορία του συλλόγου στο σήμερα και θέλουμε να συνεχιστεί.


Ο Παναθηναϊκός από σήμερα είναι πρωταθλητής Ελλάδας στο γυναικείο μπάσκετ για 5η φορά στην ιστορία του (1998, 2000, 2005, 2013, 2021). Η ομάδα έδειξε από την κανονική σεζόν ότι φέτος θα διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις, έστειλε τους τελικούς σε καθοριστικό τρίτο παιχνίδι και εν τέλει επικράτησε του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος δεν ήρθε από το πουθενά. Πριν 3 χρόνια (2018), το ίδιο τμήμα είχε φτάσει να παίζει με ανήλικες αθλήτριες λόγω των οικονομικών, όμως από την πρόσληψη της Ελένης Καπογιάννη το 2019 και μετά ακολουθούσε ανοδική πορεία και έχτιζε την ομάδα που σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας. Το δίδαγμα από αυτό είναι ότι των επιτυχιών προηγείται η προετοιμασία και η ενίσχυση της ομάδας χρόνο με το χρόνο, ώστε να ανεβαίνει σταθερά. Η επιτυχία δεν έρχεται με «αρπαχτές», προχειροδουλειές και κοροϊδία - από αυτά έρχεται η αποτυχία ή στην καλύτερη, η μετριότητα.

Την ίδια ιστορία μας δίδαξε το ανδρικό βόλλεϋ έναν χρόνο πριν. Οι αθλητές που το κατέκτησαν είχαν γίνει «ομάδα» ήδη από την προηγούμενη χρονιά και δεν έκαναν κάποιο «θαύμα». Απλώς φορμαρίστηκαν και είχαν την αξία να επικρατήσουν του Ολυμπιακού στην πιο κατάλληλη στιγμή. Τι κι αν φέτος δεν τα κατάφερε η ίδια (σχεδόν) ομάδα; Έχουν ήδη ανακοινωθεί πολλές μεταγραφές ώστε να ενισχυθεί με το βλέμμα στο 2022. Ούτε διαλύθηκε, ούτε λοιδωρήθηκε, ούτε όμως πέτυχε φέτος. Αντ’ αυτού κοιτάει μπροστά κρατώντας τις σταθερές της, με αισιοδοξία και βάσιμες ελπίδες για επαναφορά στους τίτλους.

Χρειάζεται σε αυτό το πανηγυρικό άρθρο να αναφερθεί ότι στο ποδόσφαιρο γίνεται το αντίθετο, με την ομάδα να χειροτερεύει και να μαραζώνει; Ας μείνουμε στα του Ερασιτέχνη.

Οι κατακτήσεις του 2020 και του 2021 έστειλαν τον κόσμο του Παναθηναϊκού να πανηγυρίσει τίτλους μαζί με τους αθλητές και τις αθλήτριες της ομάδας στη Λεωφόρο. Έφεραν μεγάλες στιγμές σε έναν κόσμο που καημός του είναι να κάνει η ομάδα του τα... αυτονόητα. Ο γιγάντιος σύλλογος της πρωτεύουσας με την πιο πλούσια ιστορία πρέπει να διακρίνεται σε όλα τα αθλήματα και στο σήμερα, πόσο μάλλον στα πιο λαοφιλή. Τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα του Ερασιτέχνη λειτούργησαν ως υπενθύμιση και για τα «πρέπει» και για τα «θέλω» μας.

Μάλιστα, μιας και κάθε τμήμα έχει τη... δική του ιστορία, η κατάκτηση του μπάσκετ ισοφάρισε τα πρωταθλήματα του αντίστοιχου τμήματος του Ολυμπιακού. Με μια σημαντική διαφορά: ο Ολυμπιακός «έφτιαξε» το γυναικείο μπάσκετ του αγοράζοντας την ομάδα του Ελληνικού το 2015, που ήταν ήδη δυνατή, και κατέκτησε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα μέχρι πέρσι, ενώ το τμήμα του Παναθηναϊκού ήταν πάντοτε, με τα καλά και τα άσχημα, Παναθηναϊκός, από τη γένεση μέχρι σήμερα! Είναι καθήκον των αθλητριών να διαφυλάξουν την αθλητική αξία αυτού του γεγονότος και τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τον... νεοσύστατο Ολυμπιακό.

Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας, το φετινό πρωτάθλημα ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο τεράστιο, τόσο σημαντικό, γιατί ο Ολυμπιακός πήρε 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα με έτοιμη την ομάδα του Ελληνικού και λεφτά εξασφαλισμένα, ενώ ο Παναθηναϊκός πέρασε από χίλια κύματα για να φτάσει ξανά στην κορυφή. Όμως έτσι δημιουργούνται οι μύθοι και έτσι γράφεται η ιστορία: Καλέντζου, Ντέλβα, Ριντ και Λύμουρα. Αυτά μένουν στη μνήμη γιατί αυτά έχουν αξία. Η ιστορία και οι μεγάλες στιγμές ούτε εξαγοράζονται ούτε γράφονται με το στανιό.

Και κάτι τελευταίο για κλείσιμο. Εδώ και πάνω από 100 χρόνια, ο κόσμος του Παναθηναϊκού μαζεύεται στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της ομάδας, για να δει την ομάδα του και να βγάλει τα οπαδικά «γούστα» του. Άντε, ας πούμε ότι με μεγάλες επιτυχίες θα γινόταν «πράσινο» στέκι ο Ελαιώνας, παρ' όλο που δεν είναι «παναθηναϊκή» γειτονιά. Άλλωστε, μέχρι οι Γιαννακόπουλοι να γιγαντώσουν το μπάσκετ τη δεκαετία του ‘90 στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ούτε το Μαρούσι ήταν, ενώ τώρα το νιώθουμε οικείο. Όμως, ποιος πιστεύει ότι με κύριο «όχημα» την ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Αλαφούζου, θα συρρέει ο κόσμος του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα; Για ένα τμήμα που εδώ και πολλά χρόνια απογοητεύει και εκνευρίζει; Εάν η ΠΑΕ ήθελε να οδηγήσει όλο τον Παναθηναϊκό και την «τρέλα» των οπαδών του στον Ελαιώνα, ας έπαιρνε μερικά πρωταθλήματα όπως ο Ερασιτέχνης, για να μας «ανεβάσει». Τώρα, η ψυχή του Παναθηναϊκού παραμένει στο κέντρο της Αθήνας και περισσότερο επικίνδυνο θα είναι να ξεριζωθεί, παρά ωφέλιμο.

Ευχόμαστε στον Ερασιτέχνη να συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με νέες επιτυχίες τα ερχόμενα χρόνια. Για μας, ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής σε όλα τα σπορ παντοτινός. Ας το βλέπουμε και στην πράξη που και που.

The Emperor


Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.