Το Ελληνικό... παράδειγμα για τον Βοτανικό

Όχι μην φοβάστε. Δεν άλλαξε κάτι. Δεν μετακομίζουμε εκεί, στον Ελαιώνα (στην πίσω αυλή) θα γίνει το νέο μας γήπεδο. Με το γνωστό Μνημόνιο, την σύμβαση ΠΑΕ - Ερασιτέχνη, τον νόμο του 11 και το Προεδρικό Διάταγμα του 13. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι το Ελληνικό είχε πέσει στο «τραπέζι» ως νέα έδρα, με αποτέλεσμα ακόμα και η πίσω αυλή να φαντάζει ελκυστικότερη και κοντινότερη από εκείνη την επιλογή. Τότε το Ελληνικό θα γινόταν ... Μητροπολιτικό Πάρκο και τελικά ο Ελαιώνας έγινε μονόδρομος.

Έτσι το Ελληνικό, αφού μετακόμισε ο αερολιμένας (2001) έμεινε άδειο και έρημο. Κάτι συναυλίες (Duran duran - New Order - Underwrold) αραιά και που, κάτι λίγοι αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ και στο τέλος τα ξεφτισμένα Ολυμπιακά ακίνητα να σκουριάζουν και να καταρρέουν. Έτσι κατέληξε στην διαπραγμάτευση Δημοσίου και Lamda Developments. Μία συμφωνία όπου όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Ακόμα και τα γειτονικά σπίτια (στον Ελαιώνα δεν έχει) που θα απογειωθεί η αξία τους, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση.

Ας δούμε όμως τι υπογράφτηκε στη σύμβαση του Ελληνικού δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Το Δημόσιο είχε την κυριότητα ΟΛΗΣ της περιοχής στον χάρτη. Σε αυτή την περιοχή, η Lamda Developments θα επενδύσει, θα βάλει τα κεφάλαιά της. Θα χτιστούν από πολυκατοικίες και καζίνο μέχρι μαρίνα, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία. 

Βάσει νόμου, η παραχώρηση μπορεί να γίνει μόνο για 99 χρόνια και μετά να επιστρέψουν ΟΛΑ στην κατοχή του Δημοσίου. Ότι ισχύει και στην δική μας περίπτωση του Ελαιώνα. Μόνο που ο Υπουργός μας έδωσε μία .... λεπτομέρεια. Στην σύμβαση η Lamda Developments δεν έκατσε με «σταυρωμένα χέρια». Ναι, θα βάλει κεφάλαια, θα έχει την εκμετάλλευση για 99 χρόνια, αλλά αν ΜΠΟΡΕΙ να διεκδικήσει κάτι παραπάνω ΝΟΜΙΜΑ, γιατί όχι;

Διαβάζουμε προσεκτικά τις φράσεις του Υπουργού: "Έτσι στο Ελληνικό, όταν λήξει η παραχώρηση, οι εκτάσεις που προαναφέρθηκαν και συμφωνήθηκαν τώρα να μείνουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο (όπως απεικονίζονται στο γράφημα) και ό,τι κτίριο υπάρχει επ’ αυτών θα επιστρέψουν σε αυτό σε 99 χρόνια, οπότε και λήγει η παραχώρηση."

Πολύ σωστά, όπως ισχύει και στην δική μας περίπτωση, μετά τα 99 χρόνια οι εκτάσεις και ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ, επιστρέφεται στο Δημόσιο.

Το κερασάκι όμως είναι η παρακάτω φράση: "Αν και τα 99 χρόνια είναι πολλά, θα παρέλθουν μετά βεβαιότητος, και τότε το Δημόσιο θα αποκτήσει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται όσα διασφάλισε, που ανέρχονται στο 70% του συνόλου της έκτασης."

Το Δημόσιο ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ το 70% του συνόλου της έκτασης!!! Θα αναρωτηθείτε. Μα το άλλο 30%, που πήγε; Ελάτε τώρα, μεγάλα παιδιά είμαστε. Που λέτε να πήγε; 

"Τα ποσοστά της έκτασης που κρατάει ο επενδυτής και το Δημόσιο, είχαν ήδη συμφωνηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η διανομή έγινε 30-70, με το 30% να περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή και το 70% μόνον ως δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης."

Ο επενδυτής φρόντισε ΝΟΜΙΜΑ μέσω της σύμβασης (το Δημόσιο ... συμφώνησε) να έχει την ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ του 30% και το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης του άλλου 70% (για 99 χρόνια). Πλήρωσε και απέκτησε το 30% ως ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ.

"Επίσης, η κατά 30-70 διανομή ισχύει ομοίως και στα δύο βασικά τμήματα του ακινήτου: δηλαδή αυτό που είναι κάτω από την Ποσειδώνος και βρίσκεται δίπλα στην παραλία και στη μαρίνα (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), και αυτό που είναι πάνω από την Ποσειδώνος. Και στα δύο αυτά τμήματα ο επενδυτής κρατάει από 30% πλήρη κυριότητα και 70% δικαίωμα επιφανείας."

Η Lamda Developments παίρνει τα μέγιστα που μπορεί νόμιμα. Επενδύει, βάζει λεφτά και ζητάει ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, όχι μόνο χρήση, για 99 χρόνια. Τι κατάφερε; Να πάρει τελικά ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ του 30% (πληρώνοντας για αυτή) και χρήση του άλλου 70%. Το τι θα επιστρέψει οικονομικά στον Δήμο στα 99 αυτά χρόνια, δεν το γνωρίζουμε και ΔΕΝ μας ενδιαφέρει.

Μας ενδιαφέρει οτι η Lamda Developments (μία ιδιωτική εταιρεία) ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ, στο 30% ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ (του Ελληνικού). Ένας ιδιώτης δηλαδή, θα έχει ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΝΟΜΙΜΑ στο 30% μιας ΔΗΜΟΣΙΑΣ έκτασης. Γιατί; Επειδή βάζει τα ωραία του λεφτουδάκια. Και πολύ καλά έκανε και διεκδίκησε και πολύ καλά έκανε και πήρε κυριότητα. 

Όπως φαίνεται και στην αρχική φωτογραφία "Τι αγοράζει από τώρα η Lamda". Ξεκάθαρο. Η Lamda δίνει λεφτά να αγοράσει ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, στην δική μας περίπτωση δίνουμε τα 70εκ της αξίας της Λεωφόρου. Η Lamda με τα λεφτά που δίνει ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΑ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αλλά και ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ! Εξασφαλίζει το μέλλον της και μετά τα 99 χρόνια. Το Δημόσιο εφόσον ικανοποιείται οικονομικά, παραχωρεί ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ (όχι μόνο χρήση).

Εμείς με το κεφάλαιο που δίνουμε, αποκτάμε ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Γιατί δεν ανταλλάσσουμε ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ίση με την αξία των 70εκ (αποτίμηση της τελευταίας στιγμής ως χώρο πρασίνου και με ΣΔ 0.04); 

Θυμίζουμε ότι 71εκ κοστίζει (χωρίς ΦΠΑ) το ποδοσφαιρικό γήπεδο και γύρω στα 13εκ οι εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη. Και αν χρειαστεί, ας πληρώσουμε τα 13εκ του κλειστού να το πάρουμε και αυτό ως κυριότητα. Ο δε Δήμος ας συνεχίσει να έχει ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ (με τις τράπεζες ή χωρίς - δικό του θέμα) στο εμπορικό, στις εκτάσεις των υπόλοιπων οικοπέδων, στους δημοτικούς χώρους άθλησης, στις προσφυγικές δομές, σε ό,τι άλλο χτίσει εκεί. Ας πάρουμε κυριότητα μόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. 

Αν όχι στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ας πάρουμε κυριότητα μόνο στις εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη και στο Μουσείο της Λεωφόρου. Όχι μόνο χρήση για 99 χρόνια, δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό. Εξάλλου χωρίς την Λεωφόρο κανένα εμπορικό δεν θα χτιζόταν στην «πίσω αυλή». Καμία Διπλά Ανάπλαση δεν θα υπήρχε.

Αντί λοιπόν να διεκδικήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, αντί αυτού μαθαίνουμε από επίσημα χείλη ότι θα αποπληρωθεί κιόλας το κόστος του γηπέδου που θα έχουμε μόνο την χρήση αλλά και την υποχρέωση συντήρησης! Κάτι που αποτυπώθηκε γραπτά στο Μνημόνιο και εξέφρασε και προφορικά ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη. Ενώ στο κλειστό ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Δήμος θα αναλάβει την συντήρησή του και αν αυτό προβλέπεται νομικά να γίνει. Γενικά στην όλη διαπραγμάτευση δεν φαίνεται ότι διεκδικήσαμε ό,τι μπορούσαμε, ή ότι πήγαμε με συγκεκριμένο πλάνο και κόκκινες γραμμές. 

Το δε τραγικό της σύγκρισης. Η Lamda θα φτιάξει εγκαταστάσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες, ιδιώτες, πολίτες, ανεξαρτήτου ιδιότητας και όχι μόνο. Στον Ελαιώνα ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα κλειστό γήπεδο αθλημάτων, θα χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ από αθλητικά σωματεία. 

Αντί λοιπόν σε κάτι που αφορά ΜΟΝΟ αθλητικά σωματεία να αποκτήσουμε ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ως αθλητικό σωματείο, (αφού για εμάς χτίζεται και εμείς θα το χρησιμοποιούμε για πάντα όπως λένε όλοι), η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ του Δημοσίου τελικά θα αποδοθεί σε εγκαταστάσεις (Lamda) που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλο τον κόσμο και να προσφέρουν τεράστιο κέρδος ... εσαεί!!!

Οι αναρτήσεις αυτές όπως και όλη η σειρά του γηπεδικού, δεν έχει σκοπό να «μπλοκάρει» την εκτόξευση. Έχει σκοπό να δείξει ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να διεκδικήσουμε τα μέγιστα ως Παναθηναϊκός. Να απαιτήσουμε, να προτείνουμε, να μην υποχωρήσουμε, να σκεφτούμε πέραν των 99 ετών (όπως έκαναν οι παλιότεροι το 1924), να ανταλλάξουμε, να τσακωθούμε αν χρειαστεί, να μην υπογράψουμε αν δεν ικανοποιηθούμε, να εξαντλήσουμε όλα τα πιθανά οφέλη, να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας. Γιατί αυτό είναι ο Παναθηναϊκός. 

ΥΓ. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Πέτρο. Χωρίς την βοήθειά του δεν θα έφτανε σε πέρας η ανάρτηση αυτή.

Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.