Γηπεδικό Παναθηναϊκό: Ο νέος νόμος της Διπλής Ανάπλασης και το... μπέρδεμα με Ερασιτέχνη

Το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ και ο Στέφανος Αλαφάκης «ξετυλίγουν» το... κουβάρι του γηπεδικού του Παναθηναϊκού, από το μακρινό 1989 έως και σήμερα. Στο τρίτο μέρος, ο νέος νόμος για την Διπλή Ανάπλαση, η επιστολή του Παναθηναϊκού και η... αμφισβητούμενη έγκριση του Ερασιτέχνη.

Θυμηθείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Θυμηθείτε εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Παρ’ότι η λογική εξέλιξη θα ήταν να βρεθεί μια λύση για τις θέσεις πάρκινγκ, η όλη προσπάθεια που ακολουθεί έχει ως στόχο την υλοποίηση όλης της Διπλής Ανάπλασης. Στις 30 Νοεμβρίου του 2009 λοιπόν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά από τον Δήμο Αθηναίων να υπάρξει κοινή πρόταση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση του ΣτΕ.

Στις συναντήσεις που ακολουθούν συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του Βωβού (παρ’ότι όπως έχουμε προαναφέρει η γη που «χάρισε» στον Δήμο ήταν κάτι που προβλεπόταν από τον νόμο και δεν απαιτούταν το παραμικρό αντάλλαγμα).

Στις 23 Μαρτίου του 2010 λοιπόν προκύπτει συμφωνία, η οποία στην συνέχεια αποτυπώνεται στο Άρθρο 23 του Νόμου 3983/11. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

-ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το πολυλειτουργικό κτήριο του Δήμου Αθηναίων.

-ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού (που θα γινόταν στην 2η φάση της Διπλής Ανάπλασης).

-ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

-ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ πλήρως στο κτήριο του νέου γηπέδου και στο όμορο εμπορικό κέντρο οι εμπορικές χρήσεις του Παναθηναϊκού, οι οποίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

-ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ο συντελεστής δόμησης του εμπορικού από 1.6 σε 1.2.

-ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ κατά 50% οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκαταστάσεις. Οι χρήσεις φτάνουν έτσι τα 7.500 τετραγωνικά μέτρα.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω ωστόσο, προβλέπονται οι εξής προϋποθέσεις:

-Ο Δήμος Αθηναίων να παραμείνει ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

-Η τελική έγκριση να δοθεί με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης.

-Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και την ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το νόημα ουσιαστικά είναι πως με το που ξεκινήσουν οι εργασίες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, γκρεμίζεται η Λεωφόρος. Χωρίς να έχει προηγηθεί η παράδοσή τους και η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Παράλληλα, στον νόμο προβλέπεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, είναι η ολοκλήρωση της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου!

Και απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας οικοδομής για το εμπορικό κέντρο, είναι η έκδοση άδειας κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου.

Εν ολίγοις, για να βγει άδεια για το εμπορικό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΑ η έκδοση άδειας κατεδάφισης της Λεωφόρου και για να βγει άδεια λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ το γκρέμισμα της Λεωφόρου.

Υπάρχει λοιπόν μια αναθεώρηση, με σκοπό να «παραβλέψει» την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει ως κερδισμένο τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου, το οποίο από αντισυνταγματικό τελικά θα χτιστεί, και χαμένο τον Παναθηναϊκό. Ο οποίος θα δει την Λεωφόρο να γκρεμίζεται, δίχως να έχει καν ξεκινήσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό, αφού δεν προβλέπεται τίποτα τέτοιο.

Στις 9 Αυγούστου του 2010 ΠΑΕ και Ερασιτέχνης στέλνουν γραπτή επιστολή στον Δήμο Αθηναίων, ενημερώνοντας πως συναινούν για την νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, ενώ λίγους μήνες μετά ψηφίζεται από τον Βουλή και ο αναθεωρημένος νόμος, που «αγνοεί» την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Ερασιτέχνης πλέον προβλέπεται να πάρει κλειστό γήπεδο 1.688 θέσεων, ανοιχτή πισίνα και αίθουσες για τα υπόλοιπα τμήματα, καθώς και… γραπτές εγγυήσεις ότι το γήπεδο του ποδοσφαίρου μπορεί να κατασκευαστεί! Όλα αυτά, την στιγμή που το αρχικό πλάνο του 2006 προέβλεπε γήπεδο 40.000 θέσεων και κλειστό 6-8 χιλ. θέσεων για μπάσκετ και βόλεϋ.

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη και ο τότε πρόεδρος, Αχιλλέας Μακρόπουλος, αμφισβητούν έντονα την συναίνεση της «μάνας του λόχου» μέσω της γραπτής ανακοίνωσης που απέστειλε με την ΠΑΕ, αφού αυτή φέρει την υπογραφή του προσωρινού τότε και μη εκλεγμένου προέδρου Μ. Κίτσιου, ο οποίος δεν αντιπροσώπευε τον Ερασιτέχνη που δεν είχε εκείνη την εποχή εκλεγμένη διοίκηση. Όπως και να ‘χει, ο Δήμος ενέκρινε την Διπλή Ανάπλαση στις 22 Δεκεμβρίου του 2011.


Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.