Έντονες αντιδράσεις για την Διπλή Ανάπλαση στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Ο Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν αρκετές επιφυλάξεις από τις υπόλοιπες παρατάξεις.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, με τον Δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, να εκφράζει την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωσή του.

«Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος στο μνημόνιο, οπότε όλα θα πάνε καλά» ήταν χαρακτηριστικά η τοποθέτησή του, με τις υπόλοιπες παρατάξεις ωστόσο να κρατούν επιφυλακτική στάση και να εκφράζουν αντιδράσεις για τις κινήσεις του Δήμου.

Στο ξεκίνημα μάλιστα της κουβέντας, υπήρξε αίτημα να συζητηθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, με τις «φωνές» κατά της Διπλής Ανάπλασης να είναι αρκετές.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων:

"Μιλάμε για  ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, ένα έργο εξαιρετικά πολύπλοκο, που έχει δρόμο ακόμα. Κανείς δεν έχει πανηγυρίσει. Έχουμε συναίσθηση του τι έρχεται. Ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε μαζί με όλους τους παράγοντες του έργου. Αναφέρομαι στην ΠΑΕ, στον Ερασιτέχνη και στους υπόλοιπους φορείς. Θα σας αποσταλεί το μνημόνιο συναντίληψης. Υποθέτω ότι δεν αμφισβητείτε την αλήθεια αυτών που λέω. Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος πίσω από το μνημόνιο, οπότε όλα θα πάνε καλά…

 Έτσι όπως ακούω τις τοποθετήσεις σας, μου σχηματίζεται η εντύπωση πως κάποιοι δεν θα ήθελαν καν να συζητηθεί το θέμα. Ούτε σε 6 μήνες ούτε σε δύο χρόνια. Κάποιοι ήθελαν να διαιωνιστεί για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι επειδή θέλουν να δικαιολογήσουν το ότι δεν έγινε επί ημερών τους. Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά και υπεύθυνα. 

Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Είναι ένα έργο σημαντικό για όλη την πόλη. Όχι μόνο για τους Παναθηναϊκούς.Θα  αποστείλουμε το μνημόνιο και όποτε οι παρατάξεις είναι έτοιμες το συζητάμε αναλυτικά. Θα χρειαστεί να μιλήσουμε για αυτό ξανά. Είναι ένα έργο πολύ δυναμικό

Να πούμε τι κάναμε πριν μερικές μέρες. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας. Ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα, που είναι η Alpha Bank και Η Τράπεζα Πειραιώς. Το μνημόνιο το έχει υπογράψει και  ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στη θέση του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ θα υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος 18 στρεμμάτων. Ένα ελεύθερο πάρκινγκ ως 700 θέσεων,  ένα μουσείο και εντευκτήριο. Στο Βοτανικό προβλέπει ένα γήπεδο έως 40.000 θέσεων (UEFA 4 αστέρων). Αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 μ. με κλειστό και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Ταυτόχρονα επρόκειτο να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία έργα υποδομών .

Έχουμε κάνει ένα πρώτο υπολογισμό και έχουμε υπολογίσει ότι  το συγκεκριμένο έργο στον Ελαιώνα θα πυροδοτήσει επενδύσεις 300 εκ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα  163 εκ. ευρώ. Το ίδιο το γήπεδο  υπολογίζεται στα 72. εκ. ευρώ. Την ευθύνη της χρηματοδότησης αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο. Τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και του Δήμου θα τις καλύψουν οι ιδιώτες που εμπλέκονται στο έργο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τονίσει ότι αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα και εργαλεία για το γήπεδο μπάσκετ, το οποίο θα φτιαχτεί σε όμορο οικόπεδο μέχρι και 300 μ. μακριά από το γήπεδο. Τα έργα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 20-21, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται."

Από εκεί και πέρα υπήρξαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους και των υπόλοιπων παρατάξεων, με αρκετούς από αυτούς να εκφράζουν έντονες αντιδράσεις. Υπήρξαν ερωτήσεις για το πως υπογράφηκε το MoU χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, το γιατί δεν έχει αποσταλεί ακόμα στα μέλη αλλά και αναφορά στα υπόλοιπα προβλήματα του Δήμου, τα οποία θεωρούνται σημαντικότερα.

Ακόμα, αίσθηση προκάλεσε μια τοποθέτηση που ανέφερε ότι ακόμα και το ίδιο το Ταμείο από το οποίο αναμένεται να υπάρξει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης είναι αυτή την στιγμή στον «αέρα» και επομένως ουσιαστικά δεν έχει εξασφαλιστεί τίποτα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η πλευρά του Δήμου ξεκαθάρισε στο τέλος πως το γήπεδο θα είναι ιδιοκτησία του, καθώς και ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα για χρήση, ανταλλάγματα, εμπορικές χρήσεις κτλ θα προκύψουν κατόπιν διαπραγματεύσεων και θα αποτυπωθούν στις διμερείς συμβάσεις.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Αλέξανδρος Τσιτσιάμης:

"Το έργο είναι το πιο ώριμο έργο πολεοδομικά, θεσμικά και περιβαλλοντικά που υπάρχει στο Δημόσιο Διάλογο. Αυτό έχει σημασία. Με αυτές τις συνθήκες, ήταν η κατάλληλη ώρα για την υπογραφή του μνημονίου από πλευράς χρηματοδότησης για την επιλεξιμότητα που απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Δελτίο Τύπου αποτυπώνει τα ουσιαστικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Πατάει στα κεντρικά ζητήματα που διαπραγματεύεται. Ο Δήμος θα διαπραγματευτεί με ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη, δεν έχουμε αποτυπώσει με λεπτομέρεια τις συμφωνίες. Θα αποτυπωθούν με λεπτομέρειες όλα, είναι αντικείμενα εξειδίκευσης. Το έθεσε ο Δήμαρχος ότι έχουμε μία μακρά και επίπονη διαδικασία να ολοκληρώσουμε.

Το γήπεδο ανήκει στον Δήμο. Είναι επικεφαλής του πρότζεκτ και θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλάξει την περιουσία του και τη δημόσια χρηματοδότηση. Όλα τα επιμέρους ζητήματα θα λυθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο και με μισθώσεις των χώρων που ανήκουν στον Δήμο.

Για το γήπεδο μπάσκετ, δεν παραχωρούμε κανένα χώρο για να κατασκευαστεί τίποτα. Θα το φτιάξουμε εκτός του χώρου της Διπλής Ανάπλασης. Αν το βάζαμε εντός, θα είχαμε τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα. Ο Δήμος θα αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης για αυτό."


Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.