Μπόλονι: "Ο Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό, τιμή μου να βρίσκομαι εδώ!"

Ο Λάζλο Μπόλονι παρουσιάστηκε από τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο τριφύλλι και πως οι αναμνήσεις του από τον Παναθηναϊκό περνάνε από το Γουέμπλεϊ.

Περίπου στις 13:10 ξεκίνησε η παρουσίαση, με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη να καλωσορίζει τον Ρουμάνο τεχνικό, λέγοντας: "Καλήμερα σε όλους. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάζει τον νέο της προπονητή, Λάζλο Μπόλονι, και του εύχεται τα καλύτερα.".

Από εκεί και πέρα πήρε τον λόγο ο Λάζλο Μπόλονι, που μετά από μια σύντομη εισαγωγική ομιλία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε.

"Θα κοιτάξω να είμαι πολύ σύντομος. Γνωρίζω τον Παναθηναϊκό εδώ και πολλά χρόνια. Βεβαίως, οι αναμνήσεις μου με τον Παναθηναϊκό περνάνε με τον Γουέμπλει και με τον Πούσκας. Πρέπει εδώ να σας πω. Αυτός ο μεγάλος σεβασμός που έχω για τον Παναθηναϊκό παραμένει για πάντα. Έχω περάσει από πολλές ομάδες. Γνωρίζω ότι η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα όπως πολιτισμός, πάθος και ιστορία. Πιστέψτε με ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από τις λέξεις αυτές και να έχω τη δυνατότητα να εργαστώ στον Παναθηναϊκό. Θα ήθελα όμως να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις 5-6 τελευταίες ημέρες δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα με τον κωδικό 0030 και δεν απάντησα σε καμία από τις κλήσεις. Φαντάζομαι ότι κάποιες από τις τηλεφωνικές κλήσεις προέρχονται από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα ακριβώς επειδή ήθελα να δείξω τον σεβασμό σε όλους και περιμένοντας να απαντήσω εδώ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση." ήταν τα αρχικά του λόγια

Για τα προβλήματα του τριφυλλιού αλλά και τις λύσεις που θα δώσει: "Κατ' αρχήν αν παραμείνουμε στον ιατρικό τομέα πρέπει να δούμε την ασθένεια που πάσχει ο ασθενής. Θα πρέπει να σας πω ότι έρχονται σκληρές μέρες εργασίας και μακρύς σε χρόνο. Διότι έχω όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω τις ασθένειες αυτές. Ώστε να διαγνώσω ποια είναι η ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια. Ξέρετε ότι ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξουν ορισμένες εξαγωγές δοντιών, είτε και εμφυτεύματα. Ξέρω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν χρειάζεται χειρουργικές επεμβάσεις και η ιατρική ομάδα είναι μεγάλη και έξυπνη. Και όταν μιλάω για ιατρική ομάδα αναφέρομαι στους παίκτες, στη διοίκηση, στους φιλάθλους και το προπονητικό τιμ."

Για την χτεσινή ομιλία του στο Κορωπί: "Κατ΄ αρχήν διαπιστώνω ότι έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι ο «εγωισμός» του παίκτη είναι σημαντικός όπως και η συλλογική προσπάθεια είναι σημαντική. Ξέρετε, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει ο ποδοσφαιριστής είναι ο διοικητής και ο εργαζόμενος. Οπότε υπάρχουν συμφέροντα. Κανένα όμως πάνω από τον Σύλλογο. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες η προτεραιότητα είναι να υπάρχει συλλογικότητα. Αν κατανοηθεί αυτό το συναίσθημα τότε η ομάδα θα κερδίζει βαθμούς όλο και πιο γρήγορα."

Για το αγωνιστικό του πλάνο: "Ξεκινάμε με τον… πόλεμο των συστημάτων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε, ποιο θα επιλέξουμε. Θα αρχίσω με δύο συστήματα. Το 4-4-2 και το 4-3-3. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι υποκατηγορίες: αν θα παίξουμε με δύο αμυντικούς μέσους ή έναν κεντρικό, πως θα είναι η διάταξη. Αν θα έχουμε δεκάρι. Το 4-4-2 μετά να σκεφτούμε αν θα είναι ρόμβος ή κάτι άλλο. Κάθε σύστημα έχει το πλεονέκτημα και την δυσκολία του. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα. Ακόμα δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με 3 πίσω ή με 4. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Παίρνω και τις πληροφορίες μου. Η αρχή μου είναι, όπου και αν πήγα, ήταν να βάλω στο γήπεδο τους παίκτες που ήταν οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι. Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλληλότερος, να βάλω τις σκέψεις μου, ώστε να δω ποιος είναι ο καλύτερος στην πιο καλή θέση. Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από την πλευρά των παικτών. Για αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ. Το positioning είναι σημαντικό, δίνοντας όμως πλεονέκτημα στο καλό παιχνίδι και όχι στο σύστημα. Προτεραιότητα μας είναι οι βαθμοί αυτή την στιγμή. Λατρεύω να νικάω 3-0 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σέβομαι το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Και αυτό το σέβομαι. Να υπόσχομαι τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου."

Για το αν σκοπεύει να ενεργοποιήσει εκ νέου τους Μολό, Μπεκ και Σέχου: "Όσον αφορά τους τρεις παίκτες. Η δική μου λίστα είναι πολύ πιο μακρά. Είναι μια λίστα που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προπονητών. Ο πυρήνας μας είναι πολύ ευρύς. Για μία εργασία που να έχει ποιότητα και να έχεις τις ίδιες απαιτήσεις από 30 παίκτες είναι πολύ δύσκολο. Αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου κατά 75%. Άρα όσον αφορά τη… διάγνωση συνεχίζω να δουλεύω πολύ σκληρά  . Ο Μόλο υπήρξε παίκτης μου στη Μονακό, αλλά χθες το βράδυ μιλήσαμε με τον Μολό για μία λύση. Οπότε σκεφτήκαμε το χρόνο παιχνιδιού που θα δώσουμε στους παίκτες. Σε έναν αγώνα και όχι μόνο στο προπονητικό μέρος. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα. Και μπαίνω στη θέση των παικτών. Ένα παιδί 20 ετών θέλει να αναδειχθεί. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορέσει να αναδειχθεί. Ομοίως για έναν παίκτη που είναι 30 ετών. Και αυτός θέλει να αναδειχθεί και να έχει χρόνο να παίξει. Εάν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν καταφέρει να αναδειχθεί θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη. Δεν απομακρύνω κανέναν παίκτη και δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Αλλά και εγώ αν δεν μπορώ να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να πάω σε μία μικρότερης δυναμικότητας ομάδα. Δίνω αυτή τη συμβουλή."

Για το επιτελείο που θα τον πλαισιώσει: "Χθες είχαμε μια όμορφη έκπληξη, η οποία με έβγαλε από το άγχος μου. Πιστέψτε με ότι και εμείς είμαστε αγχωμένοι. Τα μέλη του σταφ μου έκαναν μια πολύ καλή εντύπωση. Τώρα εγώ θα ήθελα να περιτριγυρίζομαι από Έλληνες προπονητές. Σεβόμαστε τους πάντες αλλά, αν αυτό είναι δυνατόν να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Τις επόμενες 24 ώρες ενδεχομένως να έρθει κάποιος από το εξωτερικό, αλλά επειδή οι αποφάσεις πλάθονται ας περιμένουμε. Όμως σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι θέλω να περιτριγυρίζομαι από Έλληνες προπονητές, που ιδανικά θα είναι από την ομάδα."

Για το γεγονός ότι αναλαμβάνει μια ομάδα που δημιούργησε ένας άλλος προπονητής αλλά και τον αριθμό των Ισπανών στο ρόστερ: "Ξέρουμε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο. Το πρόβλημα είναι ευαίσθητο. Αν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 9 βαθμούς δεν θα ήμουν εδώ. Οι Ισπανοί είναι 7 και είναι ενδιαφέρον. Ήδη έχω αγοράσει λεξικά για να μάθω Ισπανικά. Είναι παράξενο ότι έχουμε περισσότερους Ισπανούς από Έλληνες. Το σημαντικό για μένα δεν είναι από που είναι. Αυτό έχει λίγη σημασία . Εμένα με ενδιαφέρει ο παίκτης να αποδίδει καλά. Να παίζει καλά και να σκοράρει, ακόμα και με ένα πόδι. Δεν με νοιάζει το ύψος και το από που είναι."

Για το αν θα αγωνιστεί με συντηρητικό τρόπο η ομάδα: "Αναφέρατε τη λέξη συντηρητικό. Επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ μια ιστορία από τότε που έδινα τις εξετάσεις μου για το δίπλωμα. Ήμουν στην Γαλλία και τότε η μεγάλη επανάσταση ήταν ότι δεν παίζουμε με ένα λίμπερο αλλά με 4 αμυντικούς αλλά και ότι παίζουμε με ζώνη, με διάφορες πλαγιοκοπήσεις. Νυχθημερόν ακούγαμε μόνο αυτό. Ακόμα και τότε υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο τελικός τότε θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές πήγαμε και είδαμε τον αγώνα της Πάρμα με την Ίντερ. Και η Πάρμα έπαιζε ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο με όσα μας λέγανε. Εξεπλάγην καθώς είδαμε την Ίντερ να παίζει με ένα παραδοσιακό τρόπο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παραδοσιακό στυλ με το λίπερο κυριάρχησε του νέου μοντέλου. Μια βδομάδα αργότερα η Οσέρ κέρδισε το πρωτάθλημα Γαλλίας. Η ομάδα έπαιζε με τον παραδοσιακό τρόπο. Και αυτός ο παραδοσιακός τρόπος τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενδεχομένως να με ρωτήσετε που είναι η αλήθεια. Αυτό ρωτάω και εσάς. Που βρίσκεται η αλήθεια; Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα κάνω το μάξιμουμ για να γυρίσει η ομάδα στο σωστό δρόμο. Κοιμάμαι και ξυπνάω με το πως θα βάλω τους καλύτερους και τον καλύτερο συνδυασμό. Αυτό ψάχνω να βρω. Χρησιμοποιώντας 2 ή 4 παίκτες. Αυτό το σκέφτομαι ακόμα."

Για το τι θα θεωρήσει ο ίδιος επιτυχία: "Συνήθως, και αυτή η συνήθεια διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση. Για εμένα η ικανοποίηση μου είναι όταν γυρίσω σπίτι, να με κοιτάω. και να λέω “σήμερα τα έδωσες όλα για την ομάδα”. Χθες όταν γύρισα στο ξενοδοχείο ήμουν χαρούμενος.  Δεν θα σας ντριμπλάρω, δεν ήμουν καλός ντριμπλέρ. Δύο πράγματα λοιπόν: Ξέρω ποιος είναι ο πυρήνας με την μεγάλη αξία στην ομάδα. Δίπλα θα είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο αν με την δουλειά βρω ακόμη τρεις παίκτες εγνωσμένης αξίας και ποιότητας για την επόμενη σεζόν. Θα προτιμούσα να είναι από το εσωτερικό του Συλλόγου αλλά δεν μπορώ να είμαι υποκριτής και να σας πω ότι δεν με νοιάζει τι γίνεται έξω. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε προς τα που πάμε. Από κει και πέρα, αν μπορέσουμε να μπούμε στα πλέι-οφ, θα το θεωρήσω σαν βήμα μπροστά. Αυτό θα σημαίνει πως βγήκαμε από αυτή την κατάσταση. Την ενοχλητική. Θα κάνουμε τα πάντα για να τον φέρουμε εκεί που απαιτεί η ιστορία του. Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο να έχουμε την δύναμη και το κουράγιο για την επόμενη σεζόν."

Για τους 3 παίκτες που θέλει να βρει: "Θα προτιμούσα να είναι ήδη στην ομάδα, ώστε να τους φτιάξουμε καλύτερα και να μας κοστίσει λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε εκτός."

Για τις Ακαδημίες του συλλόγου: "Μιλήσαμε πολύ με την διοίκηση, ώστε να αξιολογήσουμε την δουλειά που γίνεται στην ακαδημία. Δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν, που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Στόχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον… εξετάσεων, ώστε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα.  Θα καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε, να πάρουν μια μεγαλύτερη ευθύνη. Έχουμε το πλάνο για αυτό. Περνάει από αγώνες, από προπονήσεις, από φιλικά και όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία, μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε 10 παίκτες να παίζουν σε έναν αγώνα.Θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα όλους τους νεαρούς παίκτες. Μιλήσατε για Ρονάλντο και Βαράν. Είχα την χαρά να έχω περίπου δέκα πολύ νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που ήταν 17-18 και έδειξαν πως έχουν δόντια, θέληση και πυγμή. Μιλάμε για νέους 22 και 23; Είσαι νέος σε αυτή την ηλικία; Σίγουρα ξέρετε τον Σταφυλίδη. Ήταν 18 ή 19 όταν έπαιξε κόντρα στην Τότεναμ. Άρα μην ξαφνιαστείτε αν δείτε έναν πολύ νέο να παίζει δίπλα σε κάποιον πιο έμπειρο. Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση. Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που είδα στην ομάδα."

Για τις αλλαγές στην φιλοσοφία του από την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και μετά: "Αυτό που άλλαξε από τότε στον ΠΑΟΚ είναι η έλευση του Σαββίδη. Είχα την τύχη να δουλέψω και σε έναν άλλο μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας. Δούλεψα με ανθρώπους επιπέδου, όπως ο Ζαγοράκης, ο Παντελής, ο Βρύζας, ο Μάκης Γκαγκάτσης. Κύριοι. Είχαμε καλούς παίκτες, όπως ο Βιεϊρίνια, ο Γκαρσία. Κάναμε δύο εξαιρετικά πράγματα εκεί. Στην Ευρώπη αναδείξαμε και τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ καλές εμφανίσεις. Το δεύτερο είναι πως σώσαμε τον σύλλογο. Βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση σημαντικών παικτών για να πάρει οξυγόνο ο σύλλογος και να μην πεθάνει. Δεν άλλαξε μόνο ο ΠΑΟΚ στο μεταξύ. Άλλαξα και εγώ. Δείτε τα μαλλιά μου. Ίσως να έχω και κάποιες ρυτίδες ακόμα. Στην διάρκεια αυτών των ετών, όπου πήγα, προσπάθησα να προοδεύσω. Δεν αλλάζουν ποτέ κάποια πράγματα. Ο καλύτερος φίλος είναι το αποτέλεσμα. Για κάθε προπονητή. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και είμαι έξυπνος για να προσαρμοστώ. Η επικοινωνία δεν ήταν πάντα το δυνατό μου σημείο. Ο τρόπος που βλέπω τα παιχνίδια, που συνομιλώ με τους παίκτες, αυτά δεν άλλαξαν. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο δουλειάς, την ίδια αυτοπεποίθηση για να έχω επιτυχίες."


Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.