Η σεζόν αφιερωμένη

Η σεζόν 2020-21 είναι αφιερωμένη σε αυτούς που ήθελαν να φύγει ο Νικ Καλάθης από τον Παναθηναϊκό.

Επιτέλους, ήρθε η στιγμή που ο κάθε ειδήμων που απαξίωνε τον μέχρι πρότινος καλύτερο παίκτη του Παναθηναϊκού ήθελε να δει: την αποχώρησή του και τη συνέχεια του Παναθηναϊκού χωρίς αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός έχασε παράλληλα και ένα ποσό που παρείχε στην ομάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Κατά τα άλλα, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, δεν είναι αληθές να γίνει λόγος για τετελεσμένη αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την ΚΑΕ, καθώς τη στιγμή που μιλάμε είναι ο μεγαλομέτοχός της. Όπως και να χει, η χρηματοδότηση, καθώς και η άμεση επιρροή του, δεν υπολογίζονται τη φετινή σεζόν στην ΚΑΕ.

Αυτό σημαίνει πως το ρόστερ φέτος φτιάχτηκε μόνο με τα έσοδα, και μάλιστα χωρίς το εγγυημένο μεγάλο έσοδο των εισιτηρίων. Αν ισχύει αυτό, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως, ό,τι κι αν λέγεται, μια ομάδα επιπέδου Euroleague μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, από τα έσοδα της διοργάνωσης. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου, o Γιώργος Παπαγιάννης, ο Nemanja Nedovic, ο Howard Sant-Roos και ο Pierre Jackson είναι όλοι παίκτες επιπέδου Εuroleague, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο Marcus Foster, o Ben Bentil, o Aaron White και o Zach Auguste είναι παίκτες που έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι ή θα γίνουν παίκτες Euroleague. Φυσικά, ο ρόλος των διαθέσιμων χρημάτων είναι ότι εξασφαλίζουν τους καλύτερους δυνατούς παίκτες για τον εκάστοτε ρόλο, γεγονός που διαμορφώνει τη δυναμική της ομάδας.

Αυτή η εικόνα του ρόστερ δεν είναι κάτι νέο. Με εξαίρεση ίσως τις - σχετικά - επιτυχημένες σεζόν 2016-17 και 2017-18, όπου ο Παναθηναϊκός στελεχώθηκε στις περισσότερες θέσεις και τους εξειδικευμένους αγωνιστικούς ρόλους με σχετικά ακριβότερους παίκτες λόγω αξίας και ζήτησης, κάθε άλλο ρόστερ είχε έναν συνδυασμό αποδεδειγμένων παικτών και «λαχείων», όπως και η φετινή. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Η απουσία του Νικ Καλάθη.

Ο 3 φορές πρώτος σε ασίστ στη Euroleague και δις All Euroleague First Team point guard, ένας παίκτης που συνδέθηκε με τον Παναθηναϊκό και τις επιτυχίες του από τα 20 του δεν είναι πια εδώ. Δεν έγραψα τις ατομικές πρωτιές για να ευλογήσω τα γένια του: με δεδομένο ότι κανένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχει πάρει ατομική διάκριση στη Euroleague από το 2015 και την επιστροφή του Καλάθη και μετά, ένα γεγονός γίνεται εμφανές: ο Καλάθης ήταν το εισιτήριο του Παναθηναϊκού στην ελίτ και η σύνδεσή του με το υψηλότερο επίπεδο της διοργάνωσης. Ήταν ο εγγυητής της ποιότητάς του και ο λόγος που επί των ημερών του τα ρόστερ του Παναθηναϊκού κοίταζαν πάντα ψηλότερα απ' το μπόι τους και όχι χαμηλότερα. Αν δεν ήταν αυτός, ποιος ήταν;

Πέρα από την αγωνιστική αξία ήταν ένας παίκτης με αθλητικό ήθος και απαράμιλλο work ethic. Αλλά αυτό το άρθρο δεν θα επεκταθεί στο τι έχασε ο οργανισμός σε πνευματικό επίπεδο. Αν επεκτεινόταν, θα έπρεπε να πιάσει και το τι χάνει αντίστοιχα από την αποστασιοποίηση Γιαννακόπουλου. Η μάλλον, σε αυτή την περίπτωση, στο τι κερδίζει.

Η φετινή σεζόν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια του τι συμβαίνει όταν η ομάδα χάνει την τελευταία της σύνδεση με την ελίτ. Η ελίτ φυσικά είναι οι πρωτιές, όχι οι όγδοες θέσεις. Η ελίτ είναι η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, εσχάτως η Εφές, και η Μπαρτσελόνα - εκεί που πήγε ο Καλάθης. Ο καλύτερος στους καλύτερους. Ο Παναθηναϊκός χωρίς τον καλύτερο πλέον. Ευκαιρία να δουν οι οπαδοί το αποτέλεσμα.

Φυσικά, όποιος έχει γνώση της διοργάνωσης και του φετινού Παναθηναϊκού, πάνω κάτω το φαντάζεται το αποτέλεσμα. Γι αυτό και η διαρκής κριτική, τα «γκάζια» και ο εκνευρισμός δεν θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό της στάσης του προς την ομάδα. Τι νόημα έχει άλλωστε; Η ομάδα θα πάρει ό,τι αξίζει με βάση τη δυναμική της. Μια εχθρική στάση των οπαδών θα δυσκολέψει και θα υπονομεύσει το έργο όσων δουλεύουν γι' αυτή - να επαναλάβω πως το γεγονός ότι παρέμεινε ομάδα Euroleague και όχι Α2, Α1 η BCL έχει τη σημασία του και δεν είναι αυτονόητο. Ορισμένοι άνθρωποι δούλεψαν και πέτυχαν σε αυτό. Στην εισαγωγή συνδέθηκε με τα υλικά μέσα που είχαν διαθέσιμα.

 Υπάρχουν λοιπόν οπαδοί που ξέρουν τι θα δουν, ξέρουν γιατί θα το δουν και ξέρουν πώς θα νιώσουν βλέποντάς το. Άλλοι μπορεί να μη ξέρουν τίποτα από τα τρία. Σε όσους δεν ήξεραν τι σήμαινε ο Νικ Καλάθης για τον Παναθηναϊκό, ευκαιρία να δουν τη διαφορά φέτος στο γήπεδο, στην πράξη, μπας και το καταλάβουν. Με σεβασμό στην προσπάθεια των φετινών point guard Howard Sant-RoosPierre Jackson και Λευτέρη Μποχωρίδη, γιατί δεν είναι ανάγκη να γίνουν προσωποκεντρικές συγκρίσεις που όπως είπαμε ζημιώνουν την τωρινή ομάδα. Μόνο τι σήμαινε για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι του Καλάθη. Και τι έμαθαν, ξέρουν και ένιωσαν από την αποχώρησή του οι οπαδοί που το ήξεραν χωρίς να χρειαστεί να το στερηθούν


The Emperor

Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο facebook
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο twitter
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο instagram
Ακολούθησε το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.