Το συμφέρον του Παναθηναϊκού

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ένας καταιγισμός από... φήμες, τις οποίες προθύμως αναπαράγουν τα "πράσινα" Μέσα, σχετικά με ένα θέμα που δε γίνεται να μας αφήσει ασυγκίνητους ή αμέτοχους. Φήμες θέλουν τον αρχηγό της ομάδας μας Νικ Καλάθη να αποχωρεί το καλοκαίρι. Φυσικά, στα αυτιά του λογικού οπαδού, κάτι τέτοιο ακούγεται από ρεπορτάζ-χάσιμο χρόνου μέχρι κακόγουστη βλακεία. Αλλά εμάς εδώ στο ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, μας ενοχλεί και μόνο που ακούγεται, συνεχώς και αναπάντητα, γι αυτό θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένα σχετικά δεδομένα. Άρθρο-παρέμβαση του Emperor.

Η μελλοντική backourt της... ΤΣΣΚΑ; Πώς νιώθετε με αυτή τη σκέψη;

Η άνωθεν εικόνα είναι προβοκατόρικη, πριν φτάσουμε στο νόημά της να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Ο καθένας έχει το συμφέρον του. Ίσως το γεγονός ότι είναι προς το συμφέρον ενός υπαλλήλου να πληρωθεί ή του ιδιοκτήτη μιας επιχείρισης να μην κλείσει, να εξηγεί την προθυμία με την οποία τα Μέσα που πρόσκεινται στον Παναθηναϊκό δεν αφήνουν... δημοσίευση να πάει χαμένη όσον αφορά ένα καυτό θέμα όπως είναι αυτό του Νικ. Δημιουργείται ντόρος. Έχουμε δει, για παράδειγμα, να αναπαράγονται δημοσιεύσεις από προφίλ στο twitter με ούτε 1.400 followers. Ο συγκεκριμένος ήταν ο πρώτος που έβγαλε το θέμα (επικαλούμενος αόριστα "πηγές" σε ποστ με λάθος αγγλικά), και παρουσιάστηκε στα Μέσα ως Ιταλός δημοσιογράφος. Σε ποιο Μέσο εργάζεται, δε μας είπαν. Γιατί απ' όσο ξέρουμε, δεν υπάρχει. Αν βρει κάποιος το μέρος εργασίας αυτού του "δημοσιογράφου" να μας ενημερώσει, γιατί μπορεί εμείς να κάνουμε λάθος. Το μόνο δεδομένο είναι αυτό το προφίλ, που πιο πολύ σε έναν απλό άνθρωπο που έχει πάθος με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τα νέα του παραπέμπει (κοινώς "αρρωστάκι"). Είναι αυτή έμπιστη πηγή πληροφόρησης ώστε να αναπαράγεται και να δημιουργεί ζήτημα;

Το γεγονός ότι εκτός από αυτό το προφίλ η ίδια είδηση έχει ξανακουστεί και αλλού ή ότι είχαμε την διάψευση από τον έναν πρωταγωνιστή των σεναρίων, δεν θα το αναλύσουμε σε αυτή τη φάση. Άλλο μας απασχολεί. Είναι γνωστός ο ρόλος των δημοσιογράφων στη διαμόρφωση του δημοσίου διαλόγου. Από όλα όσα συμβαίνουν, μονάχα ορισμένα θέματα παρουσιάζονται και αναλύονται, επιλεκτικά. Με δεδομένο ότι στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν είναι σίγουρο, αναρωτιόμαστε γιατί από όλα τα θέματα που αφορούν το μπάσκετ του Παναθηναϊκού, επιλέγεται να παρουσιαστεί τόσο έντονα κάτι που είναι αρνητικό για την ομάδα. Σε επίπεδο φήμης πάντα. Αν ήταν αλήθεια, αν βλέπαμε το ίδιο νέο από αδιάψευστες πηγές, ούτε θα κλείναμε τα μάτια μας να μην αντικρίσουμε την αλήθεια, ούτε θα το κρύβαμε. Αλλά αναλογιστείτε το εξής: ο Νικ Καλάθης έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021. Αυτό είναι γεγονός. Και στο μπάσκετ, τα συμβόλαια πολύ δύσκολα σπάνε. Δεν γίνονται μεταγραφές όπως στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε τόσο υψηλό επίπεδο, με τόσο ακριβά συμβόλαια και μεγάλους παίκτες. Το τι σημαίνει ο Νικ για τον Παναθηναϊκό και την Euroleague το ξέρουμε και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Προασπίζεται λοιπόν το συμφέρον του Παναθηναϊκού, που τον θέλουμε μεγάλο και τρανό, όταν καλλιεργείται κλίμα καταστροφολογίας βασισμένο σε σενάρια με αμφίβολη αξιοπιστία; Όχι.

Αντιθέτως, να αναφέρουμε ως δεδομένο ότι ο Μάικ Τζέιμς έχει συμβόλαιο που λήγει φέτος, όχι το 2021. Κι απ' όσο ξέρουμε, δεν έχει ανανεώσει. Γιατί λοιπόν να μην περιστρέφεται ο δημόσιος διάλογος στο πώς θα επιστρέψει να ενισχύσει την ομάδα μας; Αυτό ναι, συμφέρει τον Παναθηναϊκό. Και αν δεν υπάρχει πρόθεση απ' τη διοίκηση, μόνο οικονομικός δεχόμαστε να είναι ο λόγος. Αλλά όταν επί ένα χρόνο διαφημίζεται το τεράστιο συμβόλαιο του Φριντέτ, εμείς τι θέλετε να πούμε; Να χαιρόμαστε που τα δίνουμε στον Φριντέτ και να μην ψάχνουμε το καλύτερο με τα ίδια χρήματα; Να θυμήσουμε ότι οι φήμες και ο διάλογος δε σημαίνουν ούτε ότι θα φύγει ο Νικ ούτε ότι θα έρθει ο Μάικ. Αλλά το τι συζητιέται ανάμεσα στους οπαδούς έχει σημασία. Θεωρούμε ότι έχει σημασία, αν σαν οπαδοί συζητούσαμε το ότι θέλουμε πίσω τον Μάικ, ώστε να έκανε έστω την προσπάθεια η διοίκηση, ώστε να έφτανε η είδηση και στον παίκτη, τι πιο εύκολο, μέσω των social media.

Αντ' αυτού έχουμε την καταστροφολογία, την τρομολαγνεία του να φύγει ο αρχηγός μας. Ποιος ξέρει, μπορεί όντως να προετοιμάζεται το έδαφος για κάτι τέτοιο, δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά αν συμβεί, θα μιλάμε για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού και όχι μόνο. Μαύρη αγωνιστικά γιατί ο Νικ είναι το άλφα και το ωμέγα της ομάδας. Μαύρη σαν Σύλλογος γιατί θα έχει αποχωρήσει ένας παίκτης-σημαία, και μάλιστα στην πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του. Οι λόγοι για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι οικονομικοί ή αγωνιστικοί. Δε θα κάτσουμε να τους ψειρίσουμε. Αρκεί να πούμε ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Ακόμα κι αν η διοίκηση επιθυμεί λόγω κορωνοϊού να μειώσει το μπάτζετ, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι να παραμείνει η ομάδα ανταγωνιστική. Χρειάζεται να εκθειάσουμε για άλλη μια φορά τη Ζαλγκίρις; Χρειάζεται να ψάξουμε αποδείξεις ότι ο Νικ αγαπάει και πονάει την ομάδα; Πρέπει να σταματήσουμε να τρεφόμαστε από τη σάρκα μας.

Το μόνο που θέλουμε είναι το καλό του Παναθηναϊκού. Γι' αυτό παίρνουμε αυτή την ξεκάθαρη θέση και αναρωτιόμαστε, γιατί δεν υπάρχει ανάλογος τρόπος προσέγγισης κι από άλλα "πράσινα" Μέσα. Είπαμε να θέσουμε το θέμα Τζέιμς γιατί σε επίπεδο φήμης, θα έπρεπε να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από το θέμα Καλάθης, μόνο και μόνο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Αλλά σε περίπτωση που τα πραγματικά δεδομένα που δεν γνωρίζουμε, θέτουν μόνο θέμα Καλάθη, δηλαδή καταστροφή για την ομάδας μας, έχουμε κάτι να πούμε. Σαν οπαδοί του Παναθηναϊκού και προστάτες του συμφέρoντός του, δε δεχόμαστε να φύγει ο Καλάθης για οποιονδήποτε λόγο. Αντιθέτως, θέλουμε η ομάδα μας να ενισχύεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πάνω απ' όλα ο Παναθηναϊκός και οι επιτυχίες του. Αυτό είναι το συμφέρον του. Σαν οπαδοί, αυτό είναι το συμφέρον μας. Να το θυμάστε και να το προασπίζεστε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.