Σίλντενφελντ: "Πάντα στην καρδιά μου ο Παναθηναϊκός, δεν ήθελα να φύγω!"

Η «κλοπή» του τίτλου το 2015, οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό παρά την θέλησή του, η ποιότητα εκείνης της ομάδας, το εξαιρετικό κλίμα στο Κορωπί και η ιδανική Λεωφόρος. Ο Γκόρντον Σίλντενφελντ για όλα αυτά και πολλά ακόμα!


Αποσπάσματα από τα όσα δήλωσε στο «sdna»:

Πριν απόν λίγες μέρες ο πρώην προπονητής σου στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Αναστασίου είπε: «Δεν μας άφησαν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα το 2015». Συμφωνείς και εσύ με αυτό;

"Σίγουρα ξέρει περισσότερα από μένα αλλά εγώ δεν θα πω κάτι διαφορετικό. Το πιστεύω και εγώ αυτό. Δεν μας άφησαν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα τότε. Η μεγαλύτερη βλακεία ήταν όταν μας αφαίρεσαν βαθμούς. Κι άλλες ομάδες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη τιμωρία. Κάθε φορά που πλησιάζαμε στην πρώτη θέση, πάντα κάτι συνέβαινε. Δεν ήταν δίκαιο αυτό που συνέβη. Η τιμωρία μας ήταν… περίεργη και μπορώ να πω ότι αυτό που μας έκαναν δεν είχε να κάνει μόνο με όσα συνέβησαν στο ματς με τον Ολυμπιακό. Ήταν πολύ περίεργο. Ήμασταν πολύ εκνευρισμένοι με αυτό."

Μετά από το πέρασμα σου από την Ελλάδα τόσο ως παίκτης του Παναθηναϊκού όσο και ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Ποια είναι η γνώμη σου για την διαιτησία στην Ελλάδα; Θεωρείς ότι ευνοούσε τον Ολυμπιακό;

"Εντάξει, δεν ξέρω. Είναι βαρύ να πω κάτι τέτοιο. Το άσχημο είναι όταν έχεις διαιτητές που είναι οπαδοί μιας ομάδας. Πως είναι δυνατόν; Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται. Γενικότερα οι διαιτητές στην Ελλάδα κάνουν πολλά λάθη όπως και στην Κύπρο. Αρκεί μόνο να δει κανείς ότι στα ντέρμπι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα φωνάζουν ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι. Έχω γνώμη για τους διαιτητές και πρέπει να έχω διότι είναι μέρος της καριέρας μου. Όταν κάνει λάθος και δίνει πέναλτι που μόνο αυτός το είδε, καταστρέφει και την δική μου την καριέρα. Στην Ελλάδα  όταν έπαιζα είδα τους διαιτητές να κάνουν πολλά λάθη. Τώρα το αν τα λάθη γίνονται για να ευνοηθεί μόνο μια ομάδα δεν μπορώ να το πω γιατί δεν το ξέρω. Τα λάθη που γινόντουσαν ήταν γελοία.

Ακόμα και στην Κύπρο γίνονται λάθη. Γενικότερα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι διαιτητές κάνουν και κάτι άλλο στην ζωή τους. Δεν μπορεί ο διαιτητής Δευτέρα με Παρασκευή να κάνει μια άλλη δουλειά και το Σαββατοκύριακο να σφυρίζει αγώνες. Το θεωρώ τεράστιο λάθος. Μπορώ εγώ Δευτέρα με Παρασκευή να είμαι αστυνομικός και το Σάββατο ποδοσφαιριστής; Φυσικά και δεν μπορώ. Το λάθος του διαιτητή επηρεάζει την καριέρα μου άμεσα. Παραδείγματος χάρη αν μας είχαν αφήσει να κερδίσουμε το πρωτάθλημα το 2015, μπορεί η καριέρα μου να είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.

Ακόμα και το να φέρνουμε ξένους διαιτητές δεν έχει κανένα νόημα, διότι παραδείγματος χάρη ο τρόπος παιχνιδιού από χώρα σε χώρα είναι εντελώς διαφορετικός, άρα και οι αποφάσεις των διαιτητών θα είναι με γνώμονα το πώς έχουν συνηθίζει να σφυρίζουν στην χώρα τους. Το  αν κάποιος ευνοείται από την διαιτησία δεν μπορώ να στο πω εγώ. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι τα λάθη των διαιτητών κόστισαν τον τίτλο στον Παναθηναϊκό το 2015. Μας «έκλεψαν» πολλούς βαθμούς. Η δουλειά του διαιτητή είναι να παίζει 50-50. Το να μην δει ένα πέναλτι ένας διαιτητής είναι ανθρώπινο, το να μην δει 3-4 σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά του καλά."

Φυσικά το πρόβλημα είναι όταν τα λάθη του διαιτητή γίνονται εις βάρος μίας ομάδας. Συμφωνείς;

"Φυσικά, είναι πολύ περίεργο αυτό. Όταν γίνονται κατάφορα λάθη κατά μιας ομάδας τότε κάτι δεν πάει καλά. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που θα απασχολεί την εκάστοτε ομοσπονδία. Είναι θέμα της κάθε ομοσπονδίας και αυτή θα πρέπει να βρει τον τρόπο να το επιλύσει. Δεν μπορώ να βρω εγώ τη λύση, διότι δεν είναι δική μου δουλειά."

Είχες ποτέ πρόταση από τον Ολυμπιακό;

"Πρόταση δεν είχα, αλλά υπήρχαν συζητήσεις, οι οποίες σταμάτησαν μόλις πληροφορήθηκαν ότι είχα πει πως είμαι φαν του Παναθηναϊκού (σ.σ. γέλια). Είχα κάνει κάτι δηλώσεις εκείνη τη χρόνια."

Αν όλα ήταν καλά θα πήγαινες στον Ολυμπιακό;

"Ναι, δεν στο κρύβω ότι υπήρχε ενδεχόμενο να πήγαινα. Μάλιστα όντας παίκτης του Παναθηναϊκού είχα παρακολουθήσει ματς του Ολυμπιακού από κοντά. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Στην Ελλάδα οι φίλαθλοι το παίρνουν πολύ… προσωπικά το να πας από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ή και το ανάποδο. Είμαστε επαγγελματίες. Μπορεί παραδείγματος χάρη την επόμενη χρονιά να παίξω απέναντι στον Παναθηναϊκό. Τι θα πω στον προπονητή μου; Κόουτς δεν μπορώ να παίξω.

Αν παραδείγματος χάρη ο Παναθηναϊκός δεν σε θέλει και ο Ολυμπιακός σου κάνει πρόταση, γιατί να μην πας; Είμαστε επαγγελματίες. Επίσης, η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Μίλαν λόγω του Μαλντίνι, αλλά φυσικά θα πήγαινα στην Γιουβέντους αν με ήθελε. Είναι λογικό αυτό και γίνεται παντού.

Φυσικά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που αγαπούν τρελά την ομάδα και τους φιλάθλους, όπως ο Σισέ τον Παναθηναϊκό, μπορεί να μην πήγαιναν στον Ολυμπιακό. Φυσικά και δεν το κατακρίνω. Αυτό που θέλω να πω είναι να μην… σκοτώνετε τους παίκτες επειδή θα πάνε στον μεγάλο αντίπαλο. Είμαστε επαγγελματίες. Οι φίλαθλοι αγαπούν την ομάδα τους και το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να τους πω κάτι έξυπνο για να τους μεταπείσω. Αυτό που θέλω να πω από την πλευρά του αθλητή είναι ότι δεν είναι κάτι προσωπικό με τους φιλάθλους αλλά έχει να κάνει με την καριέρα του καθενός. Δεν πρέπει να το παίρνουν προσωπικά."

Αν υπήρχε πρόταση τώρα από τον Ολυμπιακό θα πήγαινες;

"Όχι, δεν θα πήγαινα στον Ολυμπιακό τώρα."

Πως ήταν το πέρασμα σου από τον Παναθηναϊκό;

"Ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι που άλλαξε την ζωή μου, καθώς όντας παίκτης της ομάδας γνώρισα την γυναίκα μου (σ.σ. γέλια). Πέρασα υπέροχα στον Παναθηναϊκό. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Στην αρχή όλοι μας αμφισβητούσαν και έλεγαν ότι δεν θα πάμε καλά, αλλά εμείς δείξαμε χαρακτήρα και αποδείξαμε ότι αξίζουμε. Όλοι τα έλεγαν αυτά διότι δεν υπήρχαν πολλά χρήματα στον σύλλογο, αλλά αποδείξαμε ότι τα χρήματα δεν παίζουν… μπάλα. Το πάθος που δείχναμε στον αγωνιστικό χώρο ήταν εκπληκτικό. Είχαμε ένα πολύ καλό σύνολο. Είχαμε ομαδικό πνεύμα.

Ο προπονητής και γενικότερα το τεχνικό τιμ ήταν πάρα πολύ καλό. Στην πρώτη σεζόν καταφέραμε παρά την αμφισβήτηση που υπήρχε και με την σκληρή δουλειά να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Για τη δεύτερη σεζόν είμαι ακόμα και τώρα πολύ στεναχωρημένος διότι ήμασταν πολύ κοντά στο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Θυμάμαι ότι μας πήραν βαθμούς προς το τέλος, όταν νικήσαμε τον Ολυμπιακό. Πάντα θα είναι στην καρδιά μου ο Παναθηναϊκός!"

Θα ήθελες να γυρίσεις στον Παναθηναϊκό για να κλείσεις την καριέρα σου;

"Φυσικά, πάντα λέω πως κάτι τέτοιο μου περνάει από το μυαλό. Δεν το κρύβω. Είχα μιλήσει πολλές φορές με τον Παναθηναϊκού αφότου έφυγα και η αλήθεια είναι πως όταν έφυγα δεν το ήθελα."

Γιατί έφυγες; Τι ακριβώς συνέβη;

"Στην αρχή δεν είχαμε κάποια επαφή για αρκετό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μου έλεγαν «Θα δούμε, θα δούμε» και έπειτα ήρθε η Ντιναμό Μόσχας, μιας και ήξερε ότι δεν είχα υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Πήγα εκεί μίλησα και υπέγραψα σε πέντε λεπτά. Υπήρχαν κι άλλα πράγματα που δεν θέλω να πω. Είχε φτάσει καλοκαίρι και ακόμα δεν είχαμε μιλήσει για το νέο συμβόλαιο και εγώ ήμουν χωρίς ομάδα. Τους είχα πει 5 φορές ότι θέλω να μείνω αλλά δεν έκαναν κάτι. Μάλλον πίστευαν πως ότι και να γίνει θα έμενα. Μόλις έμαθαν ότι υπέγραψα στη Ντιναμό με πήραν για να μιλήσουμε, αλλά ήταν αργά.

Ήμουν και είμαι ακόμα στεναχωρημένος που έφυγα. Σίγουρα με την Ντιναμό έπαιξα Champions League και γενικότερα ήταν μια μεγάλη ομάδα αλλά πιστεύω ότι αν δεν είχε αλλάξει η ομάδα του Παναθηναϊκού τότε θα πετυχαίναμε πολλά. Μπορεί να είχαμε χαμηλό μπάτζετ αλλά η ομάδα ήταν πολύ καλή. Απέναντι στον Ολυμπιακό φέρναμε πολύ καλά αποτελέσματα και ήταν ξεκάθαρο ότι μπορούμε να τον ανταγωνιστούμε και να τον ξεπεράσουμε. Είμαι σίγουρος ότι αν είχαμε μείνει ένα χρόνο ακόμα θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Στο λέω με βεβαιότητα αυτό. Χαιρόμασταν το ποδόσφαιρο. Κάθε φορά πηγαίναμε στην προπόνηση και ήμασταν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι. Όλα ήταν τέλεια.

Μετά από αυτό η ομάδα άλλαξε, άρχισε να φέρνει ξένους ποδοσφαιριστές  και τα πράγματα δεν πήγαν καλά."

Από τότε που έφυγες πόσες φορές  μίλησες με τον Παναθηναϊκό για να επιστρέψεις;

"Κοίτα αυτό έγινε πολλές φορές (σ.σ γέλια). Για τα επόμενα δύο χρόνια αφότου έφυγα υπήρχε επαφή με τον Παναθηναϊκό αλλά πάντα κάτι προέκυπτε. Τη μία παραδείγματος χάρη δεν με ήθελε ο προπονητής, την άλλη δεν με ήθελε ο πρόεδρος. Κάθε φορά υπήρχε ένα πρόβλημα και δεν μπορούσα να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω πόσο κοντά έφτανα κάθε φορά γιατί δεν μίλαγα εγώ. Επίσης ισχύει ότι ακόμα και όταν ήμουν στην Ανόρθωση υπήρχαν συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό αλλά πάλι υπήρξε κάποιο πρόβλημα και έτσι έμεινα εδώ."

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης σου στον Παναθηναϊκό;

"Στον Παναθηναϊκό περνούσα πολύ χρόνο με τον Ντάνιελ (σ.σ. Πράνιτς). Πιστεύω ότι τότε στην ομάδα είχαμε πολύ καλό κλίμα. Μπορεί εκτός προπόνησης να μην έβγαινες με όλους αλλά η σχέση σου με όλους ήταν πολύ καλή. Κάθε μέρα ήμουν με τον Ντάνιελ αλλά μπορώ να πω ότι κάθε εβδομάδα περνούσαμε και χρόνο όλοι μαζί σαν ομάδα."

Τι έχεις να πεις για τους φίλους του Παναθηναϊκού;

"Το πάθος που είχαν ήταν εκπληκτικό. Ήταν πάντα δίπλα μας και ειδικά όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά. Με την στήριξη τους μας έδιναν 10 πόντους κάθε σεζόν (σ.σ. γέλια). Ήταν πραγματικά μοναδικοί σε συνδυασμό με τη Λεωφόρο φυσικά. Τώρα έχω ακούσει ότι συζητάνε το να επιστρέψουν στη Λεωφόρο ή να μείνουν στο ΟΑΚΑ."

Ποια είναι η άποψη σου πάνω σ΄ αυτό;

"Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Δεν έχεις τίποτα να κάνεις στο ΟΑΚΑ. Η Λεωφόρος είναι μια χαρά, καθώς όταν παίζεις σου δίνει μεγάλη δύναμη. Από την άλλη το ΟΑΚΑ είναι αχανές και θυμάμαι χαρακτηριστικά ,στον τελικό του Κυπέλλου παρότι το γήπεδο είχε κόσμο, ότι ακούγαμε ο ένας τον άλλον, πράγμα που φυσικά στη Λεωφόρο δεν γίνεται.

Το ΟΑΚΑ είναι καλό για συναυλίες (σ.σ. γέλια).  Στο ΟΑΚΑ για να καταλάβεις σαν παίκτης ότι έχει κόσμο θα πρέπει να έρθουν 30.000.

Στη Λεωφόρο έχεις τον φίλαθλο ένα μέτρο πίσω σου να σου φωνάζει. Πρέπει να έχεις… άντερα για να έρθεις να παίξεις καλά στη Λεωφόρο. Σου δίνει μεγάλη δύναμη. Στο γήπεδο αυτό «σκοτώνεις» κάθε αντίπαλο."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.