Γισγάκης: "Μεγάλο μου όνειρο να φέρω τίτλο στον Παναθηναϊκό!"

Ο Ιωάννης Γισγκάκης, ο άνθρωπος που «τρέχει» το ανανεωμένο τμήμα e-Sports του Παναθηναϊκού, μιλάει αποκλειστικά και με λεπτομέρειες στον Στέφανο Αλαφάκη και το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, για όλα όσα αφορούν το νέο αυτό «πράσινο» εγχείρημα!


Πόσο χρονών είσαι κι από πότε ασχολείσαι με τα e-Sports;

Είμαι 27 ετών. Ασχολούμαι με τα e-Sports γενικότερα από... όσο καιρό θυμάμαι. Από τότε που γεννήθηκα είχα video-games στο σπίτι, οπότε πάντα ασχολούμουν με e-Sports και γενικότερα τα τελευταία δύο χρόνια πολύ πιο έντονα και σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

Πως πήρες την απόφαση να αναγεννήσεις το συγκεκριμένο τμήμα του Παναθηναϊκού; Εσύ προσέγγισες την διοίκηση ή το αντίθετο;

Η αναγέννηση του τμήματος ήρθε επειδή είμαι Παναθηναϊκός και είχα δει τις τεράστιες διακρίσεις που είχαν πετύχει τα παιδιά που ίδρυσαν το τμήμα το 2016. Με ενόχλησε το γεγονός ότι δεν υπήρχε πια το τμήμα και επειδή ήταν κάτι που θεωρούσα πως μπορώ να προσφέρω, ξεκίνησα εγώ τις επαφές μου με την διοίκηση ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Ήταν και είναι το μεγάλο μου όνειρο να φέρω έναν τίτλο στον Παναθηναϊκό, για το οποίο θα παλέψω τον επόμενο καιρό!

Γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά στο πρωτάθλημα της VGL;

Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις ουσιαστικά από το «0», πάρα πολύ λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν στο πρωτάθλημα. Εμείς, με το που δηλώσαμε συμμετοχή ουσιαστικά, έπρεπε να φτιάξουμε μια ομάδα σε λιγότερο από 10 μέρες, χωρίς να έχουμε ούτε τεράστια εμπειρία από τον χώρο της VGL, ούτε γενικότερα με Έλληνες παίκτες, οπότε ήταν πάρα πολύ δύσκολο έργο. Θεωρώ ότι για τις συγκυρίες αυτές τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, αλλά φυσικά ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πιο ψηλά στην βαθμολογία κι αυτό θα φροντίσουμε να πετύχουμε στις επόμενες σεζόν.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για αυτή την σεζόν;

Αρχικά ο στόχος για την φετινή σεζόν είναι να προκριθούμε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου και να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα.

Μιας και πιάσαμε την VGL, πως λειτουργεί η εν λόγω διοργάνωση; Κάθε πότε έχει σεζόν; Πρόκειται για επίσημα αναγνωρισμένους τίτλους;

Ναι, η VGL είναι το επαγγελματικό ελληνοκυπριακό πρωτάθλημα. Κάθε δυόμιση μήνες ξεκινάει μια σεζόν και οι τίτλοι είναι αναγνωρισμένοι κανονικά. Παίζουμε με κάθε αντίπαλο εντός κι εκτός έδρας, όπως στο κανονικό πρωτάθλημα, κι όποιος μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς είναι πρωταθλητής.

Μπορεί η ομάδα να παίξει στην Ευρώπη κατακτώντας το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο της VGL;

Ναι, οι πρώτες 4 ομάδες πάνε στο Champions League και από τον 5ο μέχρι τον 8ο στο Europa League αντίστοιχα. Κι ο Κυπελλούχος, αν δεν είναι στους πρώτους 8 του πρωταθλήματος, παίρνει μια θέση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οπότε εμάς, η μόνη μας ελπίδα να βγούμε Ευρώπη την επόμενη σεζόν είναι μέσω Κυπέλλου. Αλλά δεν είναι ο στόχος μας, δεν κοιτάμε τώρα τόσο μακριά. Κοιτάμε βήμα-βήμα, να σταθεροποιηθούμε για την φετινή σεζόν, να την ολοκληρώσουμε με όσο περισσότερες νίκες μπορούμε, κι απ'την επόμενη σεζόν θα κοιτάξουμε εννοείται πολύ πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις από ποιον διοργανώνονται και από πόσες χώρες συμμετέχουν ομάδες;

Από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα FIFA Pro Clubs, δηλαδή Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, έχει πολλές χώρες...

Στο Κύπελλο τα πράγματα είναι αλλιώς. Αποτελεί στόχο η κατάκτησή του;

Σίγουρα θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Θεωρώ ότι υπάρχει μια διαφορά ποιότητας μεταξύ μας και των τοπ ομάδων της VGL, που έχουν χρόνια εμπειρία κι έχουν «χτίσει» έναν κορμό και παίζουν πολλές σεζόν μαζί. Αλλά είμαστε ο Παναθηναϊκός κι οφείλουμε να παλέψουμε για την κατάκτηση του Κυπέλλου και, γιατί όχι, να την πανηγυρίσουμε κιόλας!

Πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα με τους παίκτες; Οι μεταγραφές γίνονται με κανονικές πληρωμές σε χρήματα; Οι παίκτες λαμβάνουν μισθούς;

Κάθε παίκτης υπογράφει ένα συμφωνητικό με την ομάδα, οπότε θεωρούνται όλοι επαγγελματίες παίκτες. Από εκεί και πέρα, είναι βέβαια ανάλογα με την συμφωνία με τον κάθε παίκτη. Υπάρχουν μισθοί εννοείται και πληρώνουμε για να κάνουμε κάποια μεταγραφή, αν ο παίκτης δεν είναι ελεύθερος.

Η ομάδα έκανε αρκετές μαζεμένες μεταγραφές, ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί απ'την αρχή της σεζόν αυτό;

Επειδή δεν είχαμε χρόνο στις αρχές της σεζόν, ήμασταν σίγουροι ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσθήκες στα μέσα, γιατί είχαν υπογράψει πάρα πολύ καλοί παίκτες όταν εμείς δηλώσαμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα, οπότε ήταν δύσκολο να φέρουμε εκείνη την στιγμή παίκτες. Έτσι ξέραμε ότι αν διαθέσουμε κάποια χρήματα στα μέσα της σεζόν θα μπορούσαμε να φέρουμε κάποιους ποιοτικούς παίκτες. Αυτό κάναμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο και για τα παιδιά που έρχονται τώρα να αποκτήσουν άμεσα χημεία με τους συμπαίκτες τους. Έτσι οι προπονήσεις τώρα είναι πολύ σκληρές και μεγάλες σε διάρκεια, ώστε να αποκτήσουν χημεία τα παιδιά και να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Τι γίνεται με τις προπονήσεις της ομάδας; Πόσο συχνές είναι; Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες;

Οι προπονήσεις είναι καθημερινές, τα παιδιά έχουν κάθε μέρα προπόνηση, τουλάχιστον 2 ώρες. Τεχνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζουμε γενικότερα. Εννοείται ότι κάποια στιγμή μπορεί να έχει κάποιος παίκτης πρόβλημα με το ίντερνετ και να υπάρξει lag, αλλά δεν είναι συχνό αυτό. Γενικότερα τώρα με τον κορωνοϊό η κατάσταση έχει χειροτερέψει λίγο. Πολύς κόσμος είναι στο σπίτι κι έτσι πέφτουν οι ταχύτητες όλων, αλλά και πάλι δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και μπορούμε να προπονηθούμε κανονικά.

Περίμενες τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο στο ξεκίνημα του τμήματος; Σίγουρα πάντως έπαιξε ρόλο και το ότι είναι το μόνο τμήμα που αγωνίζεται ακόμα...

Πολύ σωστά, όπως λέτε είμαστε το μόνο τμήμα του Παναθηναϊκού που λειτουργεί αυτή την στιγμή. Και όταν έχεις ένα όνομα με τέτοια βαρύτητα, όπως το δικό μας, σίγουρα περιμένεις πολύ κόσμο να ασχοληθεί. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα μου έχει κάνει εντύπωση ότι έχουν δει τον αγώνα μας με τον Πειραιά ή τον ΑΠΟΕΛ παράδειγμα πάνω από 15 χιλιάδες άτομα. Είναι φανταστικό, είναι πιστεύω ένας αριθμός που δείχνει πόσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Παναθηναϊκός και χαίρομαι πραγματικά που έχουμε τόσο κόσμο δίπλα μας.

Πάμε στα πιο «φρέσκα». Το τμήμα 2K με τι βλέψεις ξεκινάει; Πότε θα μπει σε πρωτάθλημα;

Η ομάδα στο 2K έχει ξεκινήσει τις προπονήσεις σιγά-σιγά, αν και δεν έχει κλείσει ακόμα 100% το ρόστερ με το οποίο θα αγωνιζόμαστε. Πάμε βήμα-βήμα να κάνουμε σωστές κινήσεις, γιατί σε αντίθεση με το FIFA εδώ έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Θα ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό πρωτάθλημα η VGL άμεσα, στο οποίο ενδεχομένως να συμμετέχουμε κι εμείς. Οπότε ο κόσμος μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα να δει την ομάδα και νομίζω θα μείνει πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο παιχνιδιού μας.

Πως προέκυψε ο Πέτγουεϊ; Εσύ ανέλαβες τις διαπραγματεύσεις μαζί του;

Ο Μπρεντ είναι ένας πάρα πολύ γνωστός παίκτης, έχει παίξει και τελικό Euroleague. Είναι τεράστια τιμή και χαρά να τον έχουμε μαζί μας. Έχει επίσης αρκετά μεγάλη εμπειρία από τα e-Sports, δηλαδή αγωνίζεται καιρό τώρα σε ομάδες e-Sports, παράλληλα με το γεγονός ότι είναι μπασκετμπολίστας. Έτσι, από τους παίκτες που ήδη υπάρχουν, είχαμε ξεκινήσει μια επαφή με τον Μπρεντ. Του άρεσε γενικά το πρότζεκτ Παναθηναϊκός, του άρεσε το όνομα Παναθηναϊκός κι έτσι μετά από λίγο καιρό ήρθαμε σε συμφωνία και θέλει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό και να βοηθήσει να ανεβάσουμε τα e-Sports του συλλόγου πάρα πολύ ψηλά.

Το καθεστώς των παικτών είναι αντίστοιχο με του FIFA, όπως μας περιέγραψες πριν;

Ναι, είναι ακριβώς το ίδιο στην ουσία.

Υπάρχουν άλλα τμήματα στα «σκαριά»; Θα βγάλουμε... είδηση;

Σίγουρα έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας. Θα θέλαμε να μπούμε και σε άλλα games στο μέλλον. Απλώς κοιτάμε να κάνουμε σταθερά και σωστά βήματα και να δημιουργήσουμε κάτι πολύ καλό και πολύ σοβαρό. Οπότε δεν θέλουμε να βιαστούμε, θέλουμε να σταθεροποιήσουμε αρκετά την ομάδα 2K και μόλις γίνει αυτό και μπουν αυτοματισμοί, σίγουρα θα κοιτάξουμε κι άλλα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε σε πολλά games όχι μόνο ανταγωνιστικοί, αλλά μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί κιόλας.

Έχεις επαφή με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ή άλλα μέλη της διοίκησης του Ερασιτέχνη;

Έχω επαφές σε καθημερινή βάση με την διοίκηση. Είμαστε ένα τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, όπως καταλαβαίνετε κι εγώ συμβουλεύομαι πάρα πολλές φορές από την διοίκηση. Είναι πάντα εκεί, μας στηρίζει, μας βοηθάει να σταθεροποιηθούμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για όλη την προσπάθεια και την δουλειά που κάνει για τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να επιστρέψω κάποια επιτυχία στον σύλλογο ώστε να πω με το μέρος μου ένα «ευχαριστώ».

Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στον κόσμο;

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον κόσμο που μας παρακολουθεί και μας στηρίζει. Για τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζουμε, να κάνουμε όλοι υπομονή, να μείνουμε σπίτι, να δείξουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι και να περάσουμε αυτή την περίεργη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.


Ευχαριστούμε πολύ τον Ιωάννη Γισγάκη και του ευχόμαστε να πετύχει όλα όσα έχει βάλει ως στόχους με το νέο αυτό τμήμα του Παναθηναϊκού!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.