Οι αριθμοί «μαρτυρούν» το 5-5!

Φυσικά και δεν είμαστε προπονητές. Όμως κάποια πράγματα βγάζουν μάτι ακόμα και σε έναν απλό φίλαθλο. Ας αφήσουμε στην άκρη τα υπερβολικά «αγόρασε το 44% στο τρίποντο», «αθλητική άμυνα που τσακίζει», «αν δεν πάμε final-4 θα είναι αποτυχία» και ας δούμε τι λένε οι αριθμοί των 10 πρώτων αγωνιστικών.


Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ ξεκινάς από την άμυνα. Defence που φωνάζουν και στο ΝΒΑ. Αν έχεις καλή άμυνα, με μέτρια επίθεση κερδίζεις. Αν έχεις κακή άμυνα, θα χρειαστείς πολύ καλή επίθεση για να κερδίσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει κακή άμυνα. Οι 795 πόντοι (79,5 ανά αγώνα) παθητικό, είναι τραγικό νούμερο για ομάδα που θέλει final-4.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, το ΒΑΤΕΡΛΩ συμβαίνει στην πρώτη και την δεύτερη περίοδο συνήθως. Στις 10 πρώτες περιόδους που έχουμε παίξει, έχουμε κερδίσει μόλις .... 4!!! Άρα δεν ξεκινάμε με συγκέντρωση τον αγώνα.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην 2η περίοδο καθώς έχουμε κερδίσει σε επιμέρους σκορ μόλις 3!!! Που σημαίνει ότι αδυνατεί η ομάδα να «διαβάσει» την εξέλιξη του αγώνα και να παρέμβει έγκαιρα.

Στις 13 από τις 20 περιόδους του Α' ημιχρόνου (1η και 2η δηλαδή) έχουμε δεχτεί πάνω από 20 πόντους, ενώ σε 7 από τα 10 ημίχρονα έχουμε δεχτεί πάνω από 40 πόντους (2 φορές από 48!!). Στα 3 που δεν δεχτήκαμε, κερδίσαμε και εύκολα.


Έτσι αναγκαζόμαστε στην 3η και 4η περίοδο να κυνηγάμε το σκορ και να προσπαθούμε. Πράγματι στην 3η περίοδο έχουμε νικήσει σε επιμέρους σκορ 7 φορές (μετά την ανάπαυλα και τις οδηγίες δηλαδή) και στην 4η άλλες 6 φορές.

Στις 7 από τις 20 περιόδους του Β' ημιχρόνου (3η και 4η δλδ) έχουμε δεχτεί πάνω από 20 πόντους, ενώ σε 4 από τα 10 ημίχρονα έχουμε δεχτεί πάνω από 40 πόντους, που σημαίνει ότι είμαστε βελτιωμένοι μετά την ανάπαυλα, σε σχέση με τα αντίστοιχα στατιστικά του Α' ημιχρόνου.

Η ομάδα διορθώνει αρκετά από τα λάθη της, παίζει καλύτερη άμυνα και από εκεί προσπαθεί να αλλάξει την ροή του αγώνα.

Φυσικά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε εύστοχοι στα τρίποντα καθώς τα τελευταία 3 χρόνια ζούμε και πεθαίνουμε με αυτά. Ας δούμε τι ισχύει φέτος σε αριθμούς.

Το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, έπεσε στο 30,9% δίνοντας μας την προτελευταία θέση στην ευστοχία (15η), χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα την δυνατή 3αδα των ομάδων (Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ-Φενερ). Οι αντίπαλοι έχουν μέσο όρο 37% στα τρίποντα, που σημαίνει ότι αδυνατούμε να μαρκάρουμε στην περιφέρεια σωστά, ενώ εμείς σουτάρουμε με 31%, ποσοστό που απέχει πολύ από το περίφημο 44% που διαφήμιζαν κάποιοι το καλοκαίρι.

Τα ριμπάουντ που είναι κλειδί για κάθε αγώνα, είναι σχεδόν ίδια (32,4) με τα προηγούμενα 2 χρόνια, αλλά βρισκόμαστε στην 9η θέση και σχεδόν σε κάθε αγώνα υπολειπόμαστε των αντιπάλων. Η «αθλητική άμυνα» υπολείπεται σε μέσο όρο των αντιπάλων κατά 2 ριμπάουντ.


Tέλος, χωρίς δημιουργία, σπάνια έρχεται εύκολα η νίκη. Αν δεν είσαι εύστοχος στα τρίποντα και αν δεν έχεις ασίστ, θα πρέπει να υπερβάλλεις εαυτόν σε κάθε αγώνα. Ο Παναθηναϊκός από την 11η θέση πέρυσι, κατρακύλησε στην 15η!!! φέτος προτελευταίος, με την Μπουντουσνόστ να είναι η τελευταία.

Το ρεκόρ 5-5 σε 10 αγώνες με αυτά τα στατιστικά στοιχεία ως αποτέλεσμα είναι απολύτως λογικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια απ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.