Ελληνικό ποδόσφαιρο: Ώρα μηδέν!

Ο Στέφανος Αλαφάκης πετάει την «μάσκα» του Green Goblin και γράφει για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν ώστε αυτό να ανέβει και πάλι επίπεδο!


Είναι κοινώς αποδεκτό πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει την χειρότερη περίοδο από την απαρχή του. Οι ένδοξες ημέρες του παρελθόντος, με μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες, προκρίσεις και παρουσίες σε τελικούς και ημιτελικούς διοργανώσεων αποτελούν παρελθόν. Μια από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την ραγδαία αυτή πτώση είναι το γεγονός πως οι ομάδες είχαν επαναπαυθεί στα έσοδα που τους απέφεραν τα τηλεοπτικά συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να φανούν ανταγωνιστικές, αφού η οικονομική κρίση –και όχι μόνο- έχει επιφέρει μείωση στα ποσά που δαπανούν τα κανάλια. Η κατάσταση ωστόσο είναι αναστρέψιμη και με τις σωστές κινήσεις και τα κατάλληλα μέτρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να ανέβει και πάλι επίπεδο και να «κοιτάξει στα μάτια» τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες.

Ο λόγος μείωσης των έσοδων των ομάδων από τα τηλεοπτικά συμβόλαια δεν είναι φυσικά μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η ίδια η απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα επεισόδια στα γήπεδα, η έλλειψη διαφάνειας στα κέντρα αποφάσεων αλλά και η κοινή πεποίθηση πως πολλά κρίνονται στο παρασκήνιο, έχουν κάνει μεγάλη μερίδα του κόσμου να γυρίσει την πλάτη του στο πρωτάθλημα. Όσο λιγότερα έσοδα λοιπόν αποφέρει στα κανάλια το προϊόν, τόσο λιγότερα χρήματα επιστρέφονται στις ομάδες, όπως είναι  λογικό. Γίνεται λοιπόν σαφές, πως για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα βασική προϋπόθεση είναι η διόρθωση όλων των προαναφερθέντων.

Για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση,  απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων από όλους τους αθλητικούς φορείς αλλά και την Πολιτεία. Μάλιστα, παρατηρούμε πως ήδη γίνονται κάποια βήματα, με τις σκληρές τιμωρίες που θα επιβάλλονται πλέον σε περίπτωση επεισοδίων. Δυστυχώς, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ώστε ο κόσμος να συνετιστεί και να συμπεριφέρεται και πάλι κόσμια στα γήπεδα, έστω και από φόβο μην προκαλέσει ζημιά στην αγαπημένη του ομάδα.

Η μείωση των επεισοδίων θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να απολαμβάνει τα γήπεδα, αφού το «πολεμικό κλίμα» αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα, ειδικά για τα παιδιά. Παράλληλα, ίσως έτσι ανοίξει ο δρόμος για τις μετακινήσεις οπαδών και φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε ξανά ντέρμπι με οπαδούς και των δύο ομάδων, όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης.

Πέραν αυτού, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει ξανά η αίσθηση ισονομίας για όλες τις ομάδες. Με την επιλογή κατάλληλων και αμερόληπτων ανθρώπων στα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου, στην ΕΠΟ, την ΚΕΔ και τα Αθλητικά Δικαστήρια, οι αγώνες θα κρίνονται αποκλειστικά μέσα στα γήπεδα. Αποτέλεσμα θα είναι φυσικά η παρακολούθηση του πρωταθλήματος από πολύ μεγαλύτερο κοινό, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πρόκειται για παιχνίδι με... σημαδεμένη τράπουλα και δεν αξίζει να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα (που δεν τους περισσεύει) για να ασχοληθούν με αυτό.

Στην ίδια λογική, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στις συναλλαγές και τις σχέσεις ανάμεσα στις ίδιες τις ομάδες. Ο περιορισμός στους δανεικούς παίκτες είναι αναγκαίος, αφού η προσφορά τεσσάρων ή πέντε παικτών μιας ομάδας σε άλλη δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Ιδανική λύση θεωρώ πως θα ήταν η δημιουργία Β' Ομάδων, όπου θα μπορούν να αγωνίζονται οι «ρεζέρβες», όπως συμβαίνει παραδείγματος χάρη στην Αγγλία, με τους παίκτες να έχουν σαφώς ισχυρότερο κίνητρο για να αποδείξουν ότι αξίζουν μια θέση στην πρώτη ομάδα. Εναλλακτικά, θα πρέπει να τεθεί ένα όριο στους παίκτες που μπορεί να παραχωρήσει κάθε σύλλογος, τόσο σε μια συγκεκριμένη ομάδα, όσο και γενικά στην «μεγάλη κατηγορία».

Πολύ σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της εικόνας του ελληνικού πρωταθλήματος σίγουρα θα έπαιζε και η αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που διοικούν τις ομάδες. Δυστυχώς, τα λαοφιλή σωματεία αποτελούν πολλές φορές «όχημα» ούτως ώστε οι επιχειρηματίες να καταφέρουν να ικανοποιήσουν άλλα, οικονομικά ή πολιτικά, συμφέροντα. Η σημερινή κατάσταση του Παναθηναϊκού είνα το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα,  μιας και πολλοί γύρισαν την πλάτη τους στην ομάδα, αντιλαμβανόμενοι πως αυτή χρησιμοποιείται προς όφελος τρίτων. Οι οπαδοί θα συσπειρωθούν αν δουν πως οι διοικούντες την ομάδα τους, την αγαπούν και την «πονάνε» κι αυτό μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Είναι ένας επιπλέον τρόπος ώστε οι φίλαθλοι να γυρίσουν στα γήπεδα και να ασχοληθούν ενεργά με τους συλλόγους τους, το οποίο φυσικά θα επιφέρει και τα αντίστοιχα κέρδη στις ομάδες και –ως επακόλουθο- στο πρωτάθλημα.

Όλα τα προαναφερθέντα μέτρα θα συμβάλλουν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίον βλέπει το ελληνικό πρωτάθλημα ο μέσος φίλαθλος. Η καχυποψία θα αποτελέσει παρελθόν και η πεποίθηση πως τα πάντα κρίνονται μέσα στις 4 γραμμές και πως ο καλύτερος –ή ο πιο τυχερός-, όχι όμως ο ισχυρότερος, κερδίζει θα κυριαρχήσει και πάλι. Μόνο έτσι θα δούμε κόσμο να επιστρέφει στα γήπεδα και να ασχολείται ενεργά με το πρωτάθλημα. Ως φυσικό επακόλουθο, θα αυξηθούν και πάλι τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, αφού οι σταθμοί θα αυξήσουν τα κέρδη τους από την μετάδοση των αγώνων. Παράλληλα, όπως είναι λογικό, θα έρθουν και επενδύσεις από χορηγούς, προσφέροντας έξτρα έσοδα σε κάθε ομάδα. 

Όλα αυτά βέβαια θα έχουν αντίκτυπο και εκτός συνόρων. Η Ελλάδα, σαν χώρα, είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός και η βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου μας θα λειτουργήσει ευεργετικά στον ερχομό μεγάλων παικτών. Κάποτε ο Παναθηναϊκός και άλλες ελληνικές ομάδες αποτελούσαν ευκαιρία ζωής για πολλούς παίκτες. Πλέον, λειτουργούν μόνο ως «σκαλοπάτια» για μεγαλύτερους συλλόγους ή ως «νεκροταφεία» ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έρχονται στο τέλος της καριέρας τους για τα... τελευταία ένσημα. Η παρουσία μεγαλύτερων ονομάτων στο πρωτάθλημα θα ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του, ενώ θα αυξήσει, φυσικά, και την δυναμική των ελληνικών ομάδων. 

Όταν όλα αυτά υλοποιηθούν, θα αρχίσουν να έρχονται ξανά ευρωπαϊκές νίκες και προκρίσεις και η Ελλάδα θα ακουστεί ξανά –για θετικό λόγο- στην Ευρώπη. Το πρωτάθλημά μας θα γίνει ανταγωνιστικό, αφού θα σταματήσει η ύπαρξη ομάδων-«δορυφόρων» και θα υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα θέματα. Οι μικρές ομάδες θα έχουν αυξημένα και σταθερά έσοδα, σε αντίθεση με φέτος όπου εξασφάλισαν την τελευταία στιγμή τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ θα πάψουν να αποτελούν τελευταίες ή... καταναγκαστικές επιλογές για ξένους παίκτες. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις ομάδες θα κλείσει και θα παρακολουθούμε επιτέλους παιχνίδια με ενδιαφέρον και αγωνία, σε γεμάτα γήπεδα με ευχαριστημένους φιλάθλους.

Ουτοπικό σενάριο; Ας ελπίσουμε πως όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.