Η «καραμέλα» της διαιτησίας

Παρόλο που ο ίδιος ο προπονητής του Ολυμπιακού έδινε συνεχώς οδηγίες για άμυνα στα όρια του φάουλ, παρόλο που ο ίδιος ο Μακ Λιν το παραδέχτηκε στις δηλώσεις του, η τελική ετυμηγορία για τα αίτια της ήττας... ήταν η διαιτησία. Μέχρι και προχτές έφταιγαν όμως... οι συγκυρίες.


Η διαιτησία λοιπόν, σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού, είναι η κύρια αιτία της ήττας, η οποία διαιτησία  έδωσε τα φάουλ, τα οποία ο ίδιος διέταξε τους παίχτες του να κάνουν όπως ακούστηκε δύο φορές σε τάιμ-άουτ να λέει στους παίχτες του . 

Υπάρχει όμως βάση στα συνεχόμενα παράπονα του κου Σφαιρόπουλου για την διαιτησία; Οι διαιτητές, πέραν των παραβάσεων όπως γραμμή ή βήματα, αυτό που «προσφέρουν» σε μία ομάδα και μπορεί να κάνει την διαφορά είναι οι βολές και τα φάουλ.

Αν υποθέσουμε ότι δεν χάνουν από συγκυρίες, όπως ήταν η κύρια αιτία των ηττών τους μέχρι τον χτεσινό αγώνα, αλλά από την διαιτησία, ας δούμε τι ακριβώς έχει «κάνει» η διαιτησία στους μεταξύ μας αγώνες.

Η σελίδα του ΕΣΑΚΕ μας παρέχει πλήρη στατιστικά στοιχεία από την περίοδο 1999-2000 και έπειτα. Στα χρόνια κυριαρχίας του Παναθηναϊκού δηλαδή. Ας δούμε τι συμβαίνει στην κανονική περίοδο όταν αναμετρώνται μεταξύ τους ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό.1) Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει συνολικά στις δύο έδρες (ΟΑΚΑ-ΣΕΦ) περισσότερες βολές (908 έναντι 866).

2) Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει συνολικά στις δύο έδρες (ΟΑΚΑ-ΣΕΦ) περισσότερα φάουλ (886 έναντι 905).

3) Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει στο ΟΑΚΑ 7 φορές περισσότερες βολές, ενώ ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ μόνο 5.

4) Ο Ολυμπιακός τις σεζόν 2015-16 και 2016-17 συνεχόμενα, κέρδισε περισσότερες βολές στο ΟΑΚΑ, ενώ το αντίστοιχο διετές διάστημα του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ είναι το μακρινό 2007-08 και 2008-09!

5) Ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο στο πάγκο του (1/11/14) έχει κερδίσει 81 βολές στο ΟΑΚΑ, όσες και ο Παναθηναϊκός!

6) Ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο στο πάγκο του (1/11/14) έχει κερδίσει 94 βολές στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις 70!

Όμως και στην κανονική περίοδο όπου όλοι αναμετρώνται με όλους με όλους, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει περισσότερες βολές (10876 έναντι 10443) όπως και περισσότερα φάουλ (10523 έναντι 10496).Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΣΑΚΕ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την εύνοια ως προς τον Παναθηναϊκό από την διαιτησία. Θα είχε λογική ένα τέτοιο συμπέρασμα αν όντως ο Παναθηναϊκός είχε 1200 βολές παραπάνω από τον Οσφπ στα 19 χρόνια των στατιστικών της Α1, ή αν στα μεταξύ τους παιχνίδια οι πράσινοι είχαν κερδίσει 200 βολές περισσότερες.

Τελικά φταίνε οι συγκυρίες, ή οι διαιτησίες για τις ήττες; Η μήπως τίποτα από τα 2 και χρησιμοποιούνται αυτά τα 2 επιχειρήματα ως άλλοθι;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.