Παναθηναϊκός και Καραϊσκάκη...

Ο Ar1stot3lis βλέπει από μια άλλη οπτική τα προχτεσινά έκτροπα στο Καραϊσκάκη, παρουσιάζοντας την διαχρονική σχέση του Παναθηναϊκού με το φαληρικό στάδιο.


Παναθηναϊκός και Στάδιο Καραϊσκάκη...

Θέλω να γράψω πολλά, πάρα πολλά, για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του οπαδού του Παναθηναϊκού στο «Γ. Καραϊσκάκης». Θεωρώ όμως πως το θέμα έχει υπεραναλυθεί από πολλούς οπότε η δική μου άποψη περισσεύει και δεν θα προσφέρει κάτι επιπλέον στη συζήτηση που γίνεται κατά κόρον από χθες στο διαδίκτυο.

Ναι, σύμφωνοι. Το να εμφανίζονται εν έτει 2017 τριφύλλια ή πράσινες φανέλες μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» χωρίς να υπάρχουν αντεγκλήσεις και ξυλοδαρμοί είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, το πρώην ουδέτερο στάδιο και νυν -κατακόκκινο- γήπεδο έχει συνδεθεί στο παρελθόν ποικιλοτρόπως με τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας. Πώς;

Οι δύο σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» ανήκουν στον Παναθηναϊκό!
Πρώτον, ο τελικός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου μεταξύ του φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης Παναθηναϊκού και της Νάσιοναλ Μοντεβιδέο, νικήτριας του Κόπα Λιμπερταδόρες, έλαβε χώρα εκεί, τον Δεκέμβριο του 1971. Πρόκειται φυσικά για τον σπουδαιότερο -κατά τεκμήριο- ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξήχθη ποτέ στο στάδιο αυτό.

Δεύτερον, το παγκόσμιο ρεκόρ του επικοντιστή του Παναθηναϊκού Χρήστου Παπανικολάου που επιτεύχθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1970, πάλι εκεί. Άλλη μία παγκόσμια διάκριση για το Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε πράσινο χρώμα.

Μιας που αναφερθήκαμε στον κλασικό αθλητισμό, αξίζει να αναφέρουμε πως στο φαληρικό στάδιο (το οποίο μέχρι την κατεδάφιση του ανήκε στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και υπήρξε έδρα και του Εθνικού Πειραιώς καθώς και άλλων πειραϊκών ομάδων καθώς και σωματείων στίβου) στέγαζε για κάποια χρονική περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα γραφεία του το τμήμα στίβου του Παναθηναϊκού.

Το οποίο Στάδιο, ανακαινίστηκε κι έγινε σύγχρονο και χρηστικό, ικανό να αναλάβει διεθνείς διοργανώσεις (όπως οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου 1969 ή ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης 1971) με πρωτοβουλία ποιού λέτε;

Του Απόστολου Νικολαΐδη. Του «Πατριάρχη» του Παναθηναϊκού. Σε εκείνον οφείλεται η «μεταμόρφωση» του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Τα παραπάνω μπορεί και να τα γνωρίζατε ή να τα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου. Το επόμενο όμως δεν το γνωρίζετε σίγουρα.

Ποια ήταν λοιπόν η πρώτη επίσημη έδρα του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (μετέπειτα Παναθηναϊκού) το 1908;

Ναι, σωστά μαντέψατε. Το Ποδηλατοδρόμιο (μετέπειτα Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»).

Η ομάδα του Καλαφάτη ζήτησε εκείνα τα χρόνια από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων το Ποδηλατοδρόμιο ως έδρα για τους αγώνες της (τις προπονήσεις τις έκανε στην οδό Πατησίων). Ο Σύλλογος Μεγάλος είχε για έδρα του το εν λόγω στάδιο πολύ πριν από τον Ολυμπιακό. Και κατακτούσε και τίτλους μάλιστα εκεί μέσα.

Κι όχι, αυτό δεν είναι ουτοπία. Είναι Ιστορία...

BONUS:

- Ποια ομάδα μπάσκετ εγκαινίασε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δηλαδή τη σημερινή έδρα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ;

- Ο Ολυμπ...

- Όχι, όχι, όχι...

- Ο Παναθηναϊκός το 1985, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Άρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.