Παρουσιάστηκαν οι.. «Και Χιλιάδες Τίτλοι»!

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στο μουσείο της Ακρόπολης, η παρουσίαση του βιβλίου «Και Χιλιάδες Τίτλοι» με το ΠΑΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ να δίνει το «παρών» και να σας προσφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ αλλά και φωτογραφίες.


Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν... δεδομένη από πολύ πριν ξεκινήσει, μόνο από την επιλογή του χώρου του μουσείου της Ακρόπολης. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, για την μεγαλύτερη ομάδα της πόλης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεγάλες προσωπικότητες και μορφές της παναθηναϊκής ιστορίας, από όλα τα αθλήματα. Υπήρξαν αθλητές του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλλεϋ, του στίβου, των υδάτινων σπορ, της άρσης βαρών, της πυγμαχίας, της ελληνορωμαϊκής πάλης. Και... νοερά υπήρξαν και αρκετοί ακόμη, που για τους δικούς τους λόγους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.

Ο Τάσος Στεφάνου, η Μαίρη Λομβάρδου, οι Τάκης και Δημήτρης Μπαλτάκος, ο Ανδρέας Ζώτος, ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Γιοζέφ Βάντσικ, ο Τάκης Κορωναίος, ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Γιάννης Αϊδινιώτης, ο Απόστολος Κόντος είναι μερικοί μόνο από όσους έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Μαζί τους οι συγγραφείς του βιβλίου (Αριστοτέλης Μπενόγλου, Ανδρέας Οικονόμου, Παναγιώτης Αλαφάκης, Νίκος Πετρόπουλος, Άγγελος Σκλαβουνάκης και Γιώργος Κοκοής.

Η έναρξη έγινε με τον λόγο του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρη Μπαλτάκου, ο οποίος έκανε αναφορά στην ιστορία του συλλόγου αλλά και σε ηρωικές του μορφές που συμμετείχαν στους πολέμους της εποχής τους. Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Ανδρέας Οικονόμου.

Χρησιμοποιώντας άριστα τον λόγο αναφέρθηκε στην σημασία του ονόματος Παναθηναϊκός, με βάση τα συνθετικά του, ενώ προχώρησε σε ιστορικές αναφορές για την ίδρυση της ομάδας, την σημασία που έδωσε στο... άγνωστο μέχρι τότε άθλημα του ποδοσφαίρου αλλά και στο ιστορικό γήπεδο του συλλόγου, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο είναι το μοναδικό στάδιο παγκοσμίως που έχει φιλοξενήσει τόσα πολλά αθλήματα.

Ήταν η σειρά του ιστορικού και γνωστού Παναθηναϊκού, Αλέξανδρου Κιτροέφ, να πάρει τον λόγο. Με την ιδιότητά του, χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το συγκεκριμένο βιβλίο και τόνισε τα τέσσερα σημεία που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Αρχικά η προσοχή στην διασταύρωση των δυσεύρετων στοιχείων, η επιλογή να συμπεριληφθούν στο σύγγραμα όλα τα αθλήματα, και όχι μόνο τα... γνωστά στο ευρύ κοινό, η επιλογή να συμπεριληφθούν οι τίτλοι όλων των ηλικιακών τμημάτων και τέλος τα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν κατά την προσεκτική ανάγνωσή του.

Ακολούθησε η προβολή ενός εξαιρετικού βίντεο με τίτλους από όλα τα τμήματα του συλλόγου, το οποίο επιμελήθηκε -ποιος άλλος;- ο Sopist2007. Μετά και το βίντεο, μίλησε ο «θρύλος» του Παναθηναϊκού, Αριστείδης Καμάρας, ο οποίος έκανε ακόμη μια ιστορική αναδρομή στα παλαιότερα χρόνια της ομάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεγάλους αθλητές από διάφορα τμήματα, αλλά αναφέρθηκε και στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ένας πολύ ενδιαφέρον λόγος ήταν αυτός του Αριστοτέλη Μπενόγλου, ενός από τους συγγραφείς του βιβλίου. Ο Αριστοτέλης λοιπόν, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είναι ένα παναθλητικό σωματείο, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την σύσταση της ερευνητικής ομάδας που συνέγραψε το βιβλίο, αναφέροντας τα ονόματα όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν, και τονίζοντας της δημοσιότητα που πήραν πολλά -άγνωστα στο ευρύ κοινό- αθλήματα, λόγω της συμμετοχής του Παναθηναϊκού σε αυτά.

Παράλληλα, μίλησε για την τωρινή κατάσταση του συλλόγου, τους λόγους που επιλέχτηκε για την παρουσίαση ο χώρος του μουσείου της Ακρόπολης αλλά και την σχέση της ομάδας με την πόλη της Αθήνας. Τέλος, εξέφρασε την ανάγκη του συλλόγου για την δημιουργία του δικού του μουσείου.

Ο τελευταίος που μίλησε ήταν ο Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος αρκέστηκε σε μια προσωπική αναδρομή για την δημιουργία του βιβλίου.

Ακολούθησε αναφορά σε χρονολογίες-σταθμούς για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Για την ίδρυσή του, το 1908 και για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που κατέκτησε η ομάδα το 1909, 1911, 1912, 1921 και 1922. Μάλιστα, ο Ανδρέας Οικονόμου παρουσίασε σπάνια πολεμικά κειμήλια του Καλαφάτη, ο οποίος είχε λάβει μέρος στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α' Παγκόσμιο αλλά και στην μικρασιατική εκστρατεία. Τα μετάλλια και το ξίφος του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκόμενων.

Παρουσιάστηκαν στην συνέχεια τα -μέχρι τώρα άγνωστα- πρωταθλήματα σε μπάσκετ και βόλλεϋ το 1921 και 1922, με τον Άγγελο Σκλαβουνάκη να έχει τον λόγο και τον Αριστείδη Καμάρα να παρεμβαίνει και να μιλάει για την παρουσία της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με βάση από αθλητές του Παναθηναϊκού.

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει εκτενής αναφορά στο ιστορικό 8-2 απέναντι στον Οσφπ, στην 1 Ιουνίου του 1930, αλλά και αναφορά στην δεκαετία του '40 όπου πολλοί αθλητές του συλλόγου στρατεύτηκαν, ενώ η Λεωφόρος αποτέλεσε πυρήνα αντίστασης με την λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και την έκδοση εφημερίδας. Αναφορά έγινε φυσικά και για την πρώτη ελληνική σημαία που σηκώθηκε στην Αθήνα πριν την απελευθέρωση, από τον Βρεττό στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Έπειτα, ξεκίνησαν οι βραβεύσεις των μεγάλων μορφών του συλλόγου. Πλακέτες πήραν -με σειρά εμφάνισης- οι: Χρήστος Ιακώβου, Ζαχαρίας Πιτυχούτης, Στέφανος Αρώνης (ο άνθρωπος που έδωσε την σημαία του Παναθηναϊκού για τον γύρο του θριάμβου στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά το αήττητο πρωτάθλημα του 1964). Μαίρη Λομβάδου, Ανδρέας Ζώτος, Αριστείδης Καμάρας, Άρης και Χρήστος Καραγιώργος, Τάκης Κορωναίος, Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Ανδρεόπουλος, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (ο υιός), Σωτήρη Πανταλέων, Κριστόφ Βαζέχα, Γιοζέφ Βάντσικ και Γιάννης Αϊδινιώτης, Θεόδωρος Βρέκος.

Ακόμη, βραβεύτηκαν οι Γιάννης Διακογιάννης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ξανθή Μυλωνά, Δημήτρης Σαραβάκος και Τζιμπρίλ Σισέ, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Στο τέλος, αθλητές και φίλοι της ομάδας σηκώθηκαν και τραγούδησαν τον ύμνο του συλλόγου, ανανεώνοντας το... ραντεβού τους για την παρουσίαση του επόμενου βιβλίου της σειράς!

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο βίντεο που προβλήθηκε και έδειχνε τον Τζιμπρίλ Σισέ να προμοτάρει το βιβλίο, αλλά και στην κούκλα που βρισκόταν στην αίθουσα και στην οποία είχε φορεθεί μια φανέλα-ρέπλικα από το 1930 και το ιστορικό 8-2!Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.